eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Döbbenettel nézi a szakember az új rendőrségi törvényt

Nem ért egyet a Független Rendőr Szakszervezet a hétfőn módosított rendőrségi törvény néhány pontjának megváltoztatásával. Finszter Géza kriminológus szerint a rendőrség és a határőrség összevonása logikus lépés volt, de alaposabb előkészítést igényelt volna. Gál Zoltán, az MSZP-frakció rendészeti munkacsoportjának vezetője szerint a rendőrség és a határőrség integrációja miatt nagyobb súlyt kell kapnia a rendőrségnek az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumon belül.

A Független Rendőr Szakszervezet nem ért egyet a hétfőn módosított rendőrségi törvény néhány pontjának megváltoztatásával; a rendőrség és határőrség integrációját viszont támogatja.

Pongó Géza főtitkár az InfoRádió megkeresésére azt mondta: üdvözli a parlament döntését, hiszen szakmailag indokolt a két testület összevonása, de ennek nem voltak meg a törvényi feltételei.

A rendőrségi törvény értelmében a rendőrség szervezete január 1-jétől megváltozik; lesz központi, területi és helyi szint. A központi szinten az országos rendőr-főkapitány lesz, rendészeti és gazdasági helyettesével.

Átalakul a Rendészeti Biztonsági Szolgálat, újra felveszi a Készenléti Rendőrség nevet, és közrendvédelmi feladatokat lát majd el. Új szervezeti egységként létrejön a Közlekedésrendészeti Parancsnokság, ide tartozik majd a légirendészet, az autópálya-rendőrség és a vízirendészeti kapitányságok is.

A Független Rendőr Szakszervezet ezt a változást már nem támogatja. Pongó Géza azt mondta: nem szerencsés 2-3 évente átszervezni a rendőrséget.

Szakmailag indokolt a gumilövedék

A törvénymódosítás azt is tartalmazza, hogy a jövőben a rendőrök nem használhatnak gumilövedéket tömegoszlatáskor. Ezt az október 23-i események után kezdeményezte négy fideszes országgyűlési képviselő. A Független Rendőr Szakszervezet szakmailag nem tartja jónak a döntést.

Ez adott esetben hiányzik majd a kényszerintézkedést elrendelő parancsnoknak, akinek vagy egy gyengébb eszközhöz kell nyúlnia, vagy a drasztikusabbhoz, a lőfegyverhez - fogalmazott Pongó Géza.

Korábban 2004 júliusában hajtott végre szervezeti reformot a rendőrség, az akkori belügyminiszter, Lamperth Mónika döntése alapján.

A miniszter akkor a felső vezetői pozíciók felére csökkentéséről, Nemzeti Nyomozó Iroda felállításáról, Rendészeti Biztonsági Szolgálat létrehozásáról, valamint a pénzügyi és számviteli rendszer korszerűsítéséről hozott határozatot.

2006-ban az igazságügyi és rendészeti miniszter, Petrétei József ismét a rendőrség átalakításáról beszélt; 2008. január elsejétől pedig egy új típusú rendőrség jön létre.Nehezen érthető a kormányzati kapkodás

Az Országos Kriminológiai Intézet munkatársa az InfoRádióban azt mondta: a rendőrség és a határőrség összevonása ésszerű és logikus döntés, mert egységes rendészeti igazgatásra van szükség, de ezt sokkal alaposabban elő kellett volna készíteni, mert a két szervezet nagyon eltérő struktúrában működött közel ötven éven át.

Négy-ötéves előkészítő munkára lett volna szükség, a kormányzati kapkodás nehezen érthető - tette hozzá.

Finszter Géza szerint további gyengeség, hogy a módosított rendőrségi törvény számos kérdést nyitva hagy, nem lehet tudni például, hogyan hívják majd az egységes szerv országos irányító parancsnokságát.

Nem lehet szabad kezet adni a kormányzatnak

Ez az egyik legfontosabb központi államigazgatási szerv, jogállamban nem fordulhat elő, hogy a törvény nem tudja megnevezni ezt a szervezetet, és nem mondja ki azt sem, melyik miniszter irányítja - hangsúlyozta a szakember.

Az Országos Kriminológiai Intézet munkatársa úgy véli: nem szabad szabad kezet adni a kormányzatnak az irányításban, a rendészet központi irányításának kiszámíthatónak kell lennie.

Finszter Géza úgy fogalmazott: nagy-nagy döbbenettel nézi az említett hiányosságokat.MSZP: Luxus lenne a külön minisztérium

Az MSZP-frakció rendészeti munkacsoportja szerint a rendőrség és a határőrség integrációja miatt nagyobb súlyt kell kapnia a rendőrségnek az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumon belül.

A munkacsoport vezetője elmondta: az elmúlt egy év tapasztalatai azt mutatják, hogy ez egy speciális terület a minisztériumon belül, folyamatosan politikai viták középpontjában áll, ráadásul más a viszony a minisztérium és a rendőrség, mint a tárca és más, hozzá tartozó területek között.

Érdemes lenne egy speciális felállást kidolgozni, amely szervezet jobban alá tudna dolgozni a miniszternek, akinek felelőssége azonban változatlan maradna - fűzte hozzá Gál Zoltán.

A Belügyminisztérium esetleges újbóli létrehozására a szocialista politikus azt mondta: az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban 80 ember foglalkozik közvetlenül a rendészettel, ennyi ember munkájára külön minisztériumot létrehozni nagy luxus lenne.

Fidesz: a hiba közvetett beismerése

Balog Zoltán, a Fidesz országgyűlési képviselője a rendőrségi törvény módosításával összefüggésben méltatta a Független Rendészeti Panasztestület létrejöttét, szerinte ezzel a kormányzat legalább közvetett módon elismeri, hogy október 23-ával kapcsolatban sok minden nem volt rendben.

A politikus közölte: a Fidesz felszólítja a kormányt, hogy gondoskodjon azoknak az embereknek a kártérítéséről, akikkel szemben megszüntették a tavaly őszi események miatt indított eljárásokat.

Fel kell állítani egy olyan munkacsoportot, amely kidolgozza, hogyan lehetne megfelelően kárpótolni az alaptalanul megvádolt embereket. Ebben nemcsak anyagi, hanem lelki segítség is benne lehet - mondta Balog Zoltán.

A képviselő hozzátette: legkevesebb harminc ember ellen szüntették meg az eljárást az őszi eseményekkel összefüggésben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×