eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Együttműködésre vagyunk ítélve"

Július végén dönt a kormány a kiemelt európai uniós projektekről. Ezek olyan tervek, amelyeket a Regionális Fejlesztési Tanácsok terjesztettek be, és amelyek megvalósításához nem áll rendelkezésre uniós pályázat. További feltétel még, hogy kiemelten közhasznúnak kell lennie.

Túl sok kiemelt projekt-javaslattal álltak elő a régiók és a minisztériumok: ötszáznál is több tervet küldtek a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez. A fejlesztéspolitikai kormánybiztos egy szűk körű sajtóbeszélgetésen azt mondta: régiónként legfeljebb húsz kiemelt projektet tart reálisnak.

Bajnai Gordon hozzátette: az ügynökségnél már megkezdték a beérkezett javaslatok előszűrését. Úgy vélte, hogy a beérkezett pályázatok zöme "el fog vérezni", vagy azért mert nem megfelelően előkészített, vagy azért, mert nem felel meg a "kiemelt projekt" kritériumainak.

Bajnai Gordon elmondta: a terveknek több feltételnek kell eleget tenniük, többek között kiemelten közhasznúnak kell lenniük.

"Az egyik feltétel az, hogy az adott projekt paramétereire ne legyen kiírt pályázat, tehát ha egyébként beférne egy adott pályázat keretei közé, akkor abból nem engedünk kiemelt projektet csinálni, mert azért írtunk ki versenyt. Nem akarunk sok kicsi rész-üggyel foglalkozni, jelentős ügyekkel akarunk foglalkozni. Ezért azt mondtuk, hogy a bekerülési költsége nem lehet egymilliárd, a támogatási összeg pedig 500 millió forintnál kevesebb" - mondta Bajnai Gordon.

A kormánybiztos hozzátette: a kiemelt projektekben magánvállalkozások is részt vehetnek egy konzorcium tagjaként, ám legfeljebb 50 százalékban. Ha ennél nagyobb a profitorientált szervezet részesedése, akkor ahhoz külön uniós engedély kell.

Az InfoRádiónak adott interjújában Bajnai Gordon arra a kérdésre, hogy a projektek kiválasztásánál hogyan biztosítják a pártatlanságot, azt mondta: a szakmaiság alapján döntenek.

"Nem lehet sikeres az a kormány, amelyik csak bizonyos önkormányzatokat akar fejleszteni. Ráadásul az önkormányzatok többségében ma ellenzéki polgármester van. Úgyhogy együttműködésre vagyunk ítélve" - jelentette ki a kormánybiztos.

A régiók által beküldött javaslatokat egy zsűri bírálja el, amelyben a fejlesztési ügynökség, az érintett minisztérium és a régió delegáltjai, valamint független szakértők vesznek részt.

A végső döntést ugyanakkor a kormány hozza meg a zsűri ajánlásai alapján. A kabinet most az elkövetkező két év kiemelt projektjeiről dönt, várhatóan a július 25-i ülésén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×