eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Egyesíthetik a bizottságokat a Gripen-ügyben

Vadai Ágnes, leendő honvédelmi államtitkár szerint össze kellene vonni a Gripen vadászgépek beszerzését vizsgáló országgyűlési bizottságokat. Simicskó István nem zárkózik el az elől, hogy összevonják a KDNP-s és szocialista javaslatot. Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának elnöke szerint a kormány által felállítandó vizsgálóbizottság a figyelemelterelést szolgálja.

Egyesíteni kellene a Gripen vadászgépek beszerzését vizsgáló országgyűlési bizottságokat, valamint azok témáját - mondta az InfoRádiónak Vadai Ágnes.

A leendő honvédelmi államtitkár közölte: mindenkinek az az érdeke, hogy tisztán lásson az ügyben.

Az MSZP-s politikus hangsúlyozta: az egyik testületet a kormányzat hozza létre, a miniszterelnök által kinevezett személyekből fog állni, és ennek a bizottságnak szeptember 15-ig el kell készítenie a jelentését. A parlamenti vizsgálóbizottságok nem tudnak felállni szeptemberig - tette hozzá Vadai Ágnes.

A kormány szerdán döntött a Gripen vadászrepülőgépek beszerzésének teljes folyamatát vizsgáló bizottság létrehozásáról. A testület azt kívánja megtudni, hogy 2001-ben az Orbán-kormány - a szakértői vélemények ellenére - miért a svéd vadászgépek beszerzése mellett döntött az amerikai ajánlat helyett.Nincs sok értelme több, a Gripen vadászgépek beszerzését vizsgáló parlamenti bizottság felállításának - mondta az InfoRádiónak Simicskó István.

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának kereszténydemokrata elnöke kifejtette: a téma nagyjából megegyezik, bár a KDNP által kezdeményezett testület a hangsúlyt a 2003-as szerződésmódosításra helyezné, míg a szocialisták a szerződés 2001-es megkötését vizsgálnák.

Jogos elvárás lehet, hogy egy vizsgálóbizottság tekintse át a magyar légierő fejlesztésével kapcsolatos dokumentumokat és hatástanulmányokat - hangsúlyozta Simicskó István.

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának elnöke közölte: meg kell vizsgálni, jogtechnikailag megoldható-e, hogy együtt lehessen szavazni a két határozati javaslatról a parlamentben.

Simicskó István hangsúlyozta, hogy a kormány által felállítandó vizsgálóbizottság célja a figyelemelterelés, és ennek a testületnek nincs értelme. Hozzátette: a parlament feladata, hogy vizsgálóbizottságot hozzon létre.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×