eur:
389.63
usd:
363.63
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A közműcégek, a privatizáció és a vudu

Az ellenzéki pártok felszólítják a kormányt, hogy állítsák le a stratégiailag fontos közműcégek eladását. A kormányszóvivői iroda azt közölte, nincs napirenden a közműcégek privatizációja.

Semmilyen érv nem támasztja alá az újabb privatizációs hullámot, mondta a Fidesz alelnöke. Pelczné Gáll Ildikó hozzátette, a kormány indokolatlanul folytatja az ország kiárusítását.

Az ellenzéki politikus kitért arra, hogy a parlament hétfői döntése értelmében a Magyarországon található öt regionális vízmű 50 százalék plusz egy szavazati állami részesedése teljes egészében értékesíthetővé válik.

Pelczné Gáll Ildikó megjegyezte, ezzel jelentős mértékben csökken az a lehetőség, hogy a mindenkori kormány megszabja a vízdíjat, az emberek kiszolgáltatottsága pedig növekedni fog.

A politikus felszólította a kormányt, hogy ne adja el a stratégiailag fontos közszolgáltató cégeket.

"A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség arra kéri a kormányt, hogy azonnal állítsa le ezt a privatizációs hullámot, hiszen nem szolgálja senkinek az érdekét, nem szolgálja a magyar emberek érdekét, a magyar gazdaság érdekét, csak egy szűk, számunkra láthatatlan kör érdekét szolgálja" - mondta a politikus.

Bagdy Gábor, a KDNP fővárosi képviselőcsoportjának vezetője azt mondta, hogy a stratégiai szolgáltató cégeknek nem elsősorban a profittermelés a célja, hanem a lakosság bizonyos igényeinek kiszolgálása. Bagdy Gábor szerint a cégek eladása veszélyeztetheti a szolgáltatások biztonságát.

A kormány szerint az ellenzéknek mumusok kellenek

A kormányszóvivői iroda közleményében kifejti, az ellenzék vudu-gazdaságpolitikájának mindig ellenségre, mumusokra van szüksége.

Hol a külföldi tőke, hol a versenyképesség, hol a privatizáció tölti be ezt a szerepet a kommunikációjukban. Az iroda szerint most épp megint a privatizációt vette elő az ellenzék, ami azért is érthetetlen, mert egy szabad, uniós tagországban a magántulajdon természetes dolog.

A közlemény szerint az ellenzék képviselői előtt is ismert tény, hogy csak egyedi kormányzati vagy országgyűlési döntés alapján kerülhet sor az állami vállalatok magánosítására. Ilyen tartalmú kormányzati javaslat vagy országgyűlési döntés azonban nem született.

A kormányszóvivői iroda közleménye arra is kitér, hogy az állami vagyonról szóló törvénynek köszönhetően valóban változhat a tartós állami tulajdonú társaságok listája is, mert egyes vállalatok esetében nincs olyan érv, ami miatt hosszú távon, akár 10-20 éven keresztül állami tulajdonban kéne azokat tartani. Ez azonban csupán elméleti lehetőséget, nem pedig privatizációt jelent.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Tíz éve nem láttunk a hazai ingatlanpiacon ilyen alacsony számokat

Tíz éve nem láttunk a hazai ingatlanpiacon ilyen alacsony számokat

Tíz éve nem volt olyan alacsony a hazai ingatlanbefektetési piac forgalma, mint 2023-ban. A mintegy 600 millió euró 38 százalékos visszaesést jelent a megelőző évhez képest. A csökkenés közepette viszont tovább emelkedett a magyar befektetők aránya, elérve a 82 százalékot. Ezzel párhuzamosan az irodapiacon és az ipar-logisztika szegmensben is emelkedtek a hozamok, miután a magas finanszírozási költségek és a mérsékelt bérleti kereslet továbbra is kivárásra ösztönzi a befektetőket. Mindez azonban nem magyar sajátosság, Nyugat-Európában is hasonló folyamatokat látunk, ahol az elmúlt két évben a kelet-közép-európainál is jelentősebb ingatlanérték-csökkenések mentek végbe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×