eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A gyógyszerreklámok továbbra is a kezelőorvoshoz küldenek

A háziorvosok nem szeretik az ismert szlogent: a kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. A gyógyítók nem örülnek annak, hogy újabban a dohányzásról leszoktató termékek kapcsán is hozzájuk küldik a betegeket. A gyógyszerészek azonban azt mondják: csak azt teszik, amire a törvények lehetőséget adnak számukra.

Már a legkisebb gyerek is kívülről fújja a szlogent: "A kockázatokról és a mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét". A Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Szekciójának elnöke viszont felháborítónak és sértőnek tartja, hogy a vény nélkül kapható készítményeket a háziorvosok segítségével akarják értékesíteni, az előbb idézett felhívást pedig kiüresedett mondatnak tartja.

Azt kifogásolta, hogy olyan szerek esetében is ezt reklámozzák, amihez végeredményben semmi közünk.

Nemrég adásba került egy olyan televíziós reklám is, amely a dohányzásról leszokókat irányította le a háziorvosokhoz.

Törvényi előírás

Az InfoRádió felkereste az Innovatív Gyógyszergyártók Szövetségének elnökét is, aki elmondta: a gyártókat jogszabály kötelezi arra, hogy "további információért" a kezelőorvoshoz és a gyógyszerészhez irányítsák a betegeket.

Székely Krisztina elmondta: az említett mondat valóban kiüresedett, ezért azonban nem a készítmények gyártói a felelősek. Azt ugyanis egy európai uniós direktíva írja elő minden tagállamban, hogy egy ilyesféle mondatnak el kell hangoznia a hirdetésekben. A Magyarországon használatos mondatot az Országos Gyógyszerészeti Intézet hagyta jóvá, a gyártók számára pedig a használata kötelező.

A szövetség elnöke ugyanakkor nem érti, ki máshoz küldhetnék tanácsért az embereket, ha nem az orvosokhoz vagy a gyógyszerészekhez.

A vényköteles gyógyszereket nem lehet reklámozni

Elmondta azt is, hogy egyértelműen reklámozni csak a vény nélkül kapható készítményeket lehet. Sem a neve, sem a gyártója nem hangozhat el a hirdetésekben azoknak a gyógyszereknek, amelyeket csak receptre adnak ki a patikák.

Ilyen esetekben a gyártók nem tehetnek mást, mint hogy felhívják az emberek figyelmét arra, hogy létezik gyógymód a problémájukra, ehhez azonban az orvosukat kell felkeresniük.

Ez a helyzet a dohányzásról való leszokást segítő medicinával is, ezért nem hangzik el a készítmény neve, és ezért küldik az érintetteket orvoshoz.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×