eur:
389.06
usd:
361.34
bux:
68690.62
2024. május 7. kedd Gizella

Totális a káosz

Kudarc az orvosok mobilitásprogramja, hiszen eddig összesen négyen gondolták úgy, hogy a költözés segíthetne rajtuk. Ráadásul a kórházi karcsúsító program után megmaradó intézmények nem hirdetnek állást.

A Népszabadság arról ír, hogy teljes kudarcnak bizonyul az orvosoknak szánt kormányzati mobilitásprogram. S bár sorra építenek le a kórházak, eddig mindössze négyen gondolták úgy, hogy a program segíthetne rajtuk. Totális a káosz - így jellemezte a Semmelweis Egyetem Menedzserképzőjében rendezett szakmai konferencia hozzászólója az egészségügy munkaerőpiacán kialakult helyzetet. Kiderült: a kórházi karcsúsító program után megmaradó intézmények nem hirdetnek állást. Részben mindenki ott spórol, ahol tud, és csak annyi orvost alkalmaznak, amennyi minimálisan szükséges. Másrészt, ha szükségük van szakemberre, akkor sem beszélnek róla, nehogy kiderüljön: nem tudnak eleget tenni a minimális orvos számokat meghatározó előírásoknak. Nem adják ki adataikat, mert félnek, hogy az ÁNTSZ bezárja őket. Az állásközvetítésre létrejött regionális irodák így nem tudnak közvetíteni álláskeresőket, mert nincs hová.

A Magyar Nemzet arról számol be, hogy három év börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla kedden jogerősen Lendvai Ildikó egykori kampányfőnökét, Csonka Gábort. A férfit egy hangfelvétel buktatta le, amelyből kiderült: ötmillió forint kenőpénzt vett át az MSZP Köztársaság téri székházában lévő bérelt irodájában két építési vállalkozótól. A büntetőügynek a két említett építési vállalkozó is vádlottja lett, mivel először nem a hatósággal tudatták a bűncselekményt, hanem a Magyar Nemzetben hozták azt nyilvánosságra, és csak ezután tettek feljelentést. Apát és fiát társtettesként kezelte a bíróság, őket az elkövetett vesztegetés miatt az elsőfokú bíróság hat, illetve kilenc hónapos börtönbüntetésre ítélte, de annak végrehajtását két évre felfüggesztette. A Fővárosi Ítélőtábla tegnap az ő büntetésüket is helybenhagyta.

A Világgazdaság arról ír, hogy Magyarországon épít szélerőművet két német cég. A két cég 365 millió eurót fektet be a 2011-ig megvalósuló beruházásba. A beruházás során a két cég 9 szélpark teljesítését tervezi, 130 szélerőművel, amelyek névleges kapacitása együttesen 260 megawatt lenne. A Magyar Szélenergia Társaság adatai szerint jelenleg összesen 39 létesítmény működik az országban, többségük a Kisalföldön.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy egy sokak által már elfeledett fideszes koncepció újrafogalmazott, kiegészített változata fedezhető fel Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nemrég ismertetett biztosítási reformjavaslatában. A lap úgy tudja, nemcsak a kormányfő "modellje", hanem a holland minta követése sem nevezhető újdonságnak. Az Orbán-kormány egészségpolitikusai szintén tanulmányozták a holland mintát, majd megállapították, hogy az a hazai viszonyokra nem alkalmazható.

Az Index internetes portál arról ír, hogy továbbra is biztosra mehet, aki jó minőségű, színvonalas ingatlanok fejlesztésébe kezd Budapest belvárosában, illetve a hagyományos zöldövezeti budai kerületekben. Azt, hogy mely lakások tartoznak ebbe a körbe, elsősorban a beosztás, a tájolás, a terasz használhatósága, illetve a felhasznált anyagok minősége határozza meg. Nem mindegy a méret sem: míg korábban a garzonlakás volt divatban, ma elsősorban a 2,5-4 szobás lakások iránt nőtt meg a kereslet. A színvonalasabb, tágasabb lakásokat a kedvezőbb kamatozású devizahitelek mellett az is könnyebben elérhetővé tette, hogy időközben az önerő mértéke is jelentősen, 30-45 százalékról 0-25 százalékra csökkent.

A Pénzcentrum.hu arról ír, hogy az igazi törzsügyfelek havonta egyszer megfordulnak a zálogházban, az iskolakezdés pedig valódi csúcsidőszakot jelent. A BÁV ZRt-ne ma mintegy 370 zálogfiók működik Magyarországon, melyből a BÁV 55 saját és 11 franchise fiókot tudhat magáénak. A társaság az éves szinten 50 milliárd forintra tehető hazai zálog-forgalomból nagyságrendileg 45%-kal részesedik. A leggyakoribb zálogtárgyak az ékszerek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×