eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Az ivóvizet is privatizálhatják

Annak ellenére, hogy a klímaváltozás felértékelte a nemzeti kincsnek számító ivóvizet, Magyarországon külföldi kézbe kerülhet és került a vízművek egy része.

Nem nyomoz tovább a váci, soproni és a budapesti József Nádor téri mélygarázsok ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda, olvasható a Népszabadságban. Az iroda szóvivője megerősítette a lap korábbi értesülését arról, hogy megszűnt a hűtlen kezelés miatti nyomozás. Néhány héttel ezelőtt több vidéki városban és a fővárosban is ismeretlen tettes ellen indítottak eljárást. A feljelentők azzal érveltek, hogy az önkormányzatok jogtalanul bízzák külső befektetőkre a többmilliárdos beruházásokat.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy már az ivóvíz-szolgáltatást is privatizálhatják. A lap szerint annak ellenére, hogy a klímaváltozás felértékelte a nemzeti kincsnek számító ivóvizet, Magyarországon a külföldi tőke kezébe kerülhet és került a vízművek egy része. Az új vagyontörvény lehetővé tenné az állami tulajdonú szolgáltató cégek privatizációját. A tervezetben öt vízközmű értékesítése szerepel. A lap szerint jelentős problémákat vállaltak magukra azok az önkormányzatok, akik a közelmúltban privatizálták a vízellátót.

Az index.hu írásában azt a kérdést tesz fel, hogy kinek kell 600 millió forint értékű ház. A fővároson belül, illetve az azt övező agglomerációban is jócskán van igény családi ház vásárlására az ingatlanpiacon, az egyik fő probléma az, hogy a kereslet nem feltétlenül találkozik a kínálattal. Míg a vásárlók nagyobb része olyan ingatlanokat keres, amely lehetőleg előnyös elhelyezkedésű telken, esetleg panorámával rendelkeznek, és csak nagyon minimálisan felújítandó, a kínálati oldal meglehetősen heterogén: hat és hatszázmillió forint között változatos kivitelű, elhelyezkedésű és minőségi házak szerepelnek a kínálatban.

Rohamosan nő Magyarországon a szlovák rendszámmal futó autók száma, derül ki a Világgazdaság összeállításából. A lap információi szerint már húsz olyan cég működik, amely a gépkocsik szlovákiai forgalomba helyezésének teljes ügyintézését vállalja. Az elmúlt egy-két évben már hét-tízezerre nőtt a szlovák rendszámú magyar autók száma. A növekedés azzal magyarázható, hogy a szlovák adók alacsonyabbak és a céges autóknál több kedvezmény is igénybe vehető. A lap szerint a rohamos növekedés már elérte a hatóságok tűréshatárát.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy a ciklus végére összeállhat a nyugdíjrendszer hosszú távú stabilizálását célzó javaslatcsomag. A lap szerint erre szükség is lesz, mert az egyéves kormányzati értékelés szerint, ha nem lesz változás, akkor a nyugdíjra fordított közkiadások 2050-re meghaladnák az ország jövedelmének 17 százalékát. Az elképzelés szerint a nyugdíjszámítás, a finanszírozás bizonyos paraméterein változtatnának, például átalakítanák az évenkénti nyugdíjemelés módját.

A portfolio.hu interjút közöl Toby Mansel-Pleydell-el. A cikkből kiderül, hogy továbbra is igen kedvezően alakul az M&A piac hazánkban és a kelet-európai régióban. A Concorde Vállalati Pénzügyek ügyvezető igazgatója a portfolio.hu-nak azt mondta, az árazási szintek - a nemzetközi tendenciákkal összhangban - egyre magasabbra emelkedtek, amely az értékesítések fő motivációját jelenti.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×