eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Varga Kálmán a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának élén

Hétfőtől Varga Kálmán, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal jelenlegi elnöke lesz a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának vezetője - tudta meg az InfoRádió. Varga Kálmán maga kérte áthelyezését. Az intézmény jelenlegi vezetője, Csány Éva ugyanott általános helyettes lesz.

Azért kérte öt év után áthelyezését, mert hiányzott a konkrét szakmai és tudományos, a terepen folytatott műemlékes munka - mondta az InfoRádiónak a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke.

Varga Kálmán hozzátette: azért is döntött így, mert Hiller István kulturális miniszter fontosnak tartja a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának fejlesztését és a fertődi Esterházy-kastély felújítási programjának végigvitelét, ami a szakértő szerint is nagyon lényeges.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal jelenlegi elnöke kinevezése előtt is a Műemlékek Nemzeti Gondnokságánál dolgozott tudományos vezetőként.

Szép szakmai kihívás


Az intézmény negyvennégy műemléket gondoz országszerte, Varga Kálmán pedig szép szakmai kihívásnak tartja ezeknek az uniós projektek keretében történő megújítását.

Varga Kálmán úgy véli: az elmúlt öt évben a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal erős jogi háttérrel rendelkező, jól működő intézménnyé vált, és több mint ötszáz épületet vettek védelem alá.

Felállították a Műemlékvédelmi Tudományos Intézetet is, és előrelépés történt a határon túli magyar műemlékek ügyében, valamint a társadalmi, civil kapcsolatokban - fűzte hozzá a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának leendő vezetője.

Az InfoRádió úgy tudja: a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal új elnöke Mezős Tamás építész, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészettörténeti és Műemléki Tanszékvezetője lesz.

Szerző: Horn Andrea

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 11:53
×
×
×
×