eur:
389.51
usd:
363.12
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az ígéret: szeptemberre megoldódik a Rába ügye

Megtartotta első ülését a Rába szennyezését vizsgáló közös magyar-osztrák akciócsoport, amelynek legkésőbb szeptemberig konkrét javaslatokat kell tennie a Rába szennyezésének megszüntetésére. A környezetvédelmi tárca kabinetfőnöke elmondta: a konkrét megoldási javaslatokat a három hét múlva esedékes ülésükön vitatják meg, de szerinte szeptemberig orvosolható a probléma.

Az első tárgyalás mérlege: az osztrák fél elismerte, hogy a problémát az országukban működő három vállalat okozza, sőt, azt is megígérték, hogy megpróbálnak megoldást találni - közölte Õri István.

Ehhez három hétre van szükségük, épp ezért a következő egyeztetést akkorra halasztották. Akkor már a konkrét megoldási javaslatok kerülnek napirendre.

A Rábát a magyar határhoz közel három vállalat szennyezi. A kabinetfőnök szerint elképzelhető, hogy az általuk kibocsátott káros anyagok mennyisége cégenként nem haladja meg a határértéket, együttesen azonban már nem felelnek meg az előírásoknak.

A Greenpeace mérései szerint a megengedett többszöröse az Ausztriában lévő feldbachi bőrgyár szennyezőanyag-kibocsátása.

A nemzetközi környezetvédő szervezet osztrák és magyar szekciójának tagjai grazi tájékoztatójukon elmondták: a Rábába bocsátott szennyvízben a foszfor mennyisége a tízszerese volt a megengedettnek.

A vízben a vas és halogénvegyületek mennyisége 40-50 százalékkal haladta meg a határértéket, a lipofil anyagoknál két-háromszoros, a só esetében pedig hatszoros volt túllépés.

Nemes Noémi, a Greenpeace magyarországi kampányszervezője hangsúlyozta: a habosodást okozó naftalinszulfonátok aránya az osztrák szabályok szerinti határérték ötszöröse.

A környezetvédő szervezet felszólította a stájerországi Boxmark bőrgyár tulajdonosait, hogy őszig készítsenek intézkedési tervet a szennyezés felszámolására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×