eur:
389.56
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Több lesz a biztonsági őr a Fiumei úti sírkertben

Azonnali hatállyal, jelentősen megnövelik a biztonsági őrök létszámát a Fiumei úti sírkertben és a lehető legrövidebb idő alatt helyreállítják Kádár János síremlékét. A kegyeletsértés kapcsán több magyarországi és külföldi szervezet fejezte ki felháborodását.

Jelentősen megnövelik a Fiumei úti sírkertben az éjszakai biztonsági őrök létszámát, a jövő hónap végéig pedig javaslat készül a kiemelten fontos kegyeleti helyek, mint például a 301-es parcella fokozott őrzésének szakmai és pénzügyi feltételeiről - mondta Simóka Kálmánné, a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. vezérigazgatója, Kádár János sírjának meggyalázása kapcsán.

Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettes közölte, hogy a lehető legrövidebb időn belül helyre kell állítani a síremléket.

Thürmer Gyula, a Magyar Kommunista Munkáspártnak elnöke ezzel szemben levélben fordult Gyurcsány Ferenchez és Demszky Gáborhoz az MSZMP egykori főtitkárának újratemetése ügyében.

A parlamenti pártok és a kormányfő mellett több külföldi szervezet is elítélte a sírgyalázást. Köztük az orosz kommunista párt, amely párhuzamot vont Kádár János sírjának meggyalázása és a tallinni szovjet hősi emlékmű áttelepítése között.
Az Európai Parlament Egységes Európai Baloldal / Északi Zöld Baloldal frakciójának vezetője szintén felháborodását fejezte ki a történtek miatt.

Mivel kegyeletsértés miatt csak a hozzátartozók tehetnek feljelentést, és ilyen még nem érkezett a rendőrséghez, nyomozás egyelőre csak rongálás miatt indulhatott el - mondta Jármy Tibor, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Ennek lefolytatásával egyébként egy 10 tagú nyomozócsoportot bíztak meg. A szóvivő tájékoztatása szerint a rendőrök már több nyomot rögzítettek, és már több tanút is kihallgattak.

A távirati iroda úgy tudja, a sírrongálás vélelmezett ideje alatt szolgálatot teljesítő biztonsági őr rendőrségi tanúvallomása, illetve a cégvezetésnek adott tájékoztatása között ellentmondás tapasztalható. Emiatt a rendőrség újabb tanúvallomásra hívta be a biztonsági őrt.

A síremléket szerdára virradóra gyalázták meg. Márvány fedőlapját leszedték, a földet pedig kidobálták. Az elkövetők magukkal vitték Kádár János több csontját, köztük a koponyáját, illetve a volt pártfőtitkár feleségének hamvait tartalmazó urnát is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×