eur:
388.51
usd:
360.91
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Sokkoló adatok a magyar sofőrökről

Fokozott közúti ellenőrzéssel akarja kiszűrni az ittas vezetőket és a gyorshajtókat a rendőrség. A statisztikák szerint Magyarországon minden hatodik balesetet ittas sofőrök okoznak, és a volán mögé ülőknek mindössze 40 százaléka kapcsolja be a biztonsági övet.

Májustól az év végéig minden nap négy órán át gyorshajtókat és ittas vezetőket keresnek a rendőrök az ország legveszélyesebb útjain - jelentette be Komáromi Endre, az Országos Rendőr-főkapitányság főosztályvezetője.

A statisztikák azt mutatják, hogy már régóta szükség van egy ilyen koncentrált ellenőrzésre. Az Országos Balesetmegelőzési Bizottság titkára korábban az InfoRádióban arra figyelmeztetett, hogy az 1000 személyi sérüléses balesetre jutó halálozások száma Magyarországon még mindig 62-63. Angliában viszont csak 22-25, pedig ott sincs kevesebb autó - tette hozzá Kiss Csaba rendőr-alezredes.

Gyorshajtók és ittas vezetők

Magyarországon a legtöbb halálos balesetet a gyorshajtók okozzák, de sok személyi sérüléssel járó balesetet ittas vezetők idéznek elő. Mint mondta, uniós elvárás, hogy 2010-re a felére csökkenjen a halálos áldozatok száma a 2000-es adatokhoz képest, Magyarország azonban ezt nem fogja teljesíteni. A magyar politikusok épp ezért szerényebb célokat vázoltak, őt 30 százalékos csökkenést várnak.

A szakértő szerint, például Svédországban azért történik kevesebb közúti baleset, mert az egy sokkal fejlettebb közlekedési kultúrájú ország, ahol sokkal többen tartják be a közlekedési szabályokat.

A legfontosabb a biztonsági öv használata. Németországban és a skandináv államokban az autókban utazók 90 százaléka beköti magát. Ehhez képest Magyarországon a gépkocsivezetők fele sem nyúl az öv után, amikor beül az autójába.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×