eur:
389.03
usd:
361.05
bux:
68640.19
2024. május 7. kedd Gizella

A civilek nem vizsgálódhatnak?

Az adatvédelmi ombudsmanhoz fordult négy környezetvédő szervezet, mert a Nyergesújfalura tervezett cementgyár környezeti hatástanulmányát nem adja át nekik sem az illetékes környezetvédelmi felügyelet, sem pedig az építtető cég.

Szuhi Attila, a Válaszúton Alapítvány elnöke az InfoRádióban elmondta: a hatástanulmányt az a cég készíttette, amely a cementgyár építését tervezi, ezért annak függetlensége kétségbe vonható.

A vállalkozás csak betekintést enged az 1.200 oldalas dokumentumba, de nem adja át azt a civil szervezeteknek.

Egy betekintés során a független szakértők nem tudják megvizsgálni a dokumentum valódiságát - közölte Szuhi Attila.

A hatóság csak 120 ezre forint ellenében adná ki a dokumentumot. A civilek sokallják az oldalankénti 100 forintot, és előzetes információik alapján az adatvédelmi biztos is úgy véli, a közérdekű dokumentum hozzáférését biztosítani kell a szervezetek számára - mondta Szuhi Attila.

Az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség igazgatóhelyettese azt mondta: a környezetvédők betekinthetnek a dokumentumokba, a másolásért azonban fizetniük kell. Hogy oldalanként miért kerül ez 100 forintba, Hajdu Klára azt felelte: ezt az illetéktörvény írja elő számukra.

Szerinte is megoldás lenne, ha a hivatal feltenné a dokumentumot a honlapjára, de mint mondta, nincs kapacitásuk arra, hogy 1200 oldalt beszkenneljenek.

Hozzátette: az ügyben közmeghallgatás is lesz, ahol a civilek is feltehetik kérdéseiket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 14:49
×
×
×
×