eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Szili az antiszemitizmus újbóli megjelenésére figyelmeztet

Az antiszemitizmus újbóli megjelenésére hívta fel a figyelmet az Országgyűlés elnöke. Szili Katalin, a Terror Háza Múzeum előtt tartott holokauszt-emlékezésen azt mondta: az intoleranica a demokráciát és a jogállamiságot fenyegeti. Schmidt Mária, a múzeum főigazgatója arról beszélt, hogy a közös megemlékezés egybe forrasztja a nemzetet.

A holokauszt gázkamráit soha, sehol senkinek nem lehet és nem szabad megértenie, Auschwitz örökös súllyal terheli meg minden szavunkat - mondta az Országgyulés elnöke, a Terror Háza Múzeum előtt, a soáról tartott megemlékezésen.

Szili Katalin kijelentette, hogy a leghatározottabban föl kell lépni az antiszemitizmus, és mindenfajta intolerancia ellen.

"Auschwitz után nem lehet büntetlenül zsidózni, cigányozni, még akkor se, ha ezt néhol, némelyek akár engelyéznék is. Ha emberek vagyunk, nem használhatink olyan szavakat, amelyekről egyszer már bebizonyosodott, hogy utánuk a füstölgő halál következik" - fogalmazott a politikus.

Szili Katalin hozzátette: azért kell a múltra emlékezni, hogy az embertelenség visszatértét egyszer és mindenkorra megakadályozzuk.

Nincs mentség

A Terror Háza Múzeum főigazgatója arról beszélt, hogy a második világháborúban történt népirtásra nincs mentség , sem pedig magyarázat.

Mint Schmidt Mária fogalmazott: nem csak a zsidóság, hanem Európa és Magyarország tragédiája a holokauszt.

"A közös emlékezés újra egybeforrasztja az erőszakkal szétvert közösségeket. Ezekből a közösségekből áll össze a nemzet, a haza. A mi hazánk. Ezért kell újra és újra közösen emlékeznünk. Mert emlékezés nélkül nincs múlt, múlt nélkül pedig nincs jövő sem" - mondta a főigazgató.

 A Terror Házánál szabadtéri koncerttel és gyertyagyújtással emlékeztek meg a holokausztról. Az országgyűlés elnöke mellett a parlamenti pártok képviselői, Orbán Viktor volt miniszterelnök, Feldmajer Péter, a MAZSIHISZ elnöke, valamint Izrael budapesti nagykövete volt jelent.

63 évvel ezelőtt kezdődött meg a Magyarországon a zsidó származású magyar állampolgárok deportálása Auschwitzba. Alig másfél hónap leforgása alatt több mint 400 ezer embert hurcoltak el és gyilkoltak meg származása miatt. A zsidó vallásúak mellet romákat, homoszexuálisokat és fogyatékosokat is kivégeztek a nácik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×