eur:
388.37
usd:
360.67
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Feleannyi szervátültetés, mint tavaly

Egy év alatt felére esett vissza a hazai szervátültetések száma. A transzplantáltak szövetsége szerint ezért az egészségügyi reform hibáztatható, a minisztérium azonban úgy látja, hogy minden rendben van.

Az egészségügyi reform újragondolását követeli a Magyar Szervátültetettek Szövetsége. Székely György, a szervezet elnöke szerint a várólista-rendeletek, az ágyszámcsökkentés és a Hungarotransplant Kht. megszüntetése miatt egy év alatt felére esett vissza a szervátültetések száma.

A szervezet a többi mellett azt követeli, hogy állítsák vissza a Hungarotransplant Kht.-t, minden kórházban működjön a helyi hierarchiától független donorfelelős, és hogy a várólista-rendeletet a minisztérium vonja vissza, és a szervátültetettekkel közösen gondolja át.

El akarják érni azt is, hogy egyetlen olyan kórház se zárjon be, amely jelentett donorokat, valamint, hogy a mentőszolgálat megfelelő fejlesztések által képes legyen valamennyi felajánlott szervet a szükséges helyre szállítani.

Az Egészségügyi Minisztérium államtitkára nem tud semmilyen problémáról, és arról sem, hogy a transzplantáltak szövetsége kereste volna a tárcát. Horváth Ágnes meglepődött, de hajlandó tárgyalni.

Az államtitkár az InfoRádióban azt mondta: a transzplantációk ügyében semmihez nem nyúltak hozzá, kivéve a Hungarotransplant Kht. megszűntetését. Az államtitkár azonban jelentős eredménynek tartja, hogy az ország csatlakozik az Eurotransplant elnevezésű nemzetközi szervezethez.

Mihály Sándor, a megszűnő Hungarotransplant Kht. Országos Koordinátori Központjának vezetője - aki jövő héttől az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodáját irányítja - elmondta: 2006 első két hónapjában 62, míg 2007 ugyanezen időszakában 39 donorjelentést kaptak. Tavaly a két hónapban 42, idén viszont mindössze 18 átültetés valósult meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×