eur:
390.72
usd:
366.32
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Az orosz nagykövet megjegyzése Orbánnak: "Megértettük egymást?"

A külön utas oroszbarát politika felhagyására szólította fel a magyar kormányt a Fidesz elnöke. Orbán Viktor a párt által szervezett uniós konferencián azt mondta: az orosz gazdaságot nem a piac, hanem az állam irányítja. Az orosz nagykövet ezt visszautasította.

Az egységes európai uniós energiapolitika és közvetetten a közösség által preferált közép-ázsiai Nabucco gázvezeték mellett tört lándzsát a Fidesz elnöke azon a konferencián, amelyet az Európai Unió elődjét megteremtő Római Szerződés aláírásának 50. évfordulója alkalmából rendezett pártja.

Orbán Viktor szerint ellentétes lenne az uniós és a magyar nemzeti érdekekkel, ha Magyarország az orosz Kék Áramlat gázvezetéket választaná, mint ahogy arra Gyurcsány Ferenc miniszterelnök utalt  egy korábbi nyilatkozatában.

A volt kormányfő szerint Magyarország viselkedése így rendhagyó az unióban.

Kijelentette: a magyar állam magatartása az energiapolitikában példátlan, hiszen leértékeli a közép-ázsiai térséget, tagadja e téren az orosz állami befolyást és leértékeli az EU és a Nabucco gázvezeték lehetőségeit.

A Fidesz elnöke szerint három dolog jellemzi a magyar állam viselkedését.

Egyrészt "lesajnálja" a kelet-ázsiai térséget, ahelyett, hogy lehetőségnek tekintené energiagondjai megoldásában. Másrészt tagadja az orosz állami befolyást az európai piacon megjelenő orosz cégek hátterében.

Harmadrészt pedig leértékeli azokat a törekvéseket, amelyeket az EU annak érdekében tesz, hogy közös energiapolitikát hozhasson létre, "következésképpen leértékeli a közös energiapolitikai törekvéseket szimbolizáló Nabucco vezeték lehetőségét" - közölte.Hozzáfűzte: ez "három olyan magatartás a magyar állam részéről, amely ellentétes az EU érdekeivel, ellentétes a magyar nemzeti érdekekkel is".

Orbán Viktor szerint alapvető különbség van az Európai Unió és Oroszország között, mert míg a közösség gazdasága piacvezérelt, az orosz gazdaság az állami-politikai észjárás szerint működik.

A Fidesz elnöke hozzátette: Oroszországban nem a verseny, hanem a monopólium a fontos.

Szavolszkij másként látja

Oroszország budapesti nagykövete visszautasította Orbán Viktor szavait. Bár nem volt előadó, a Fidesz elnökének szavait követően Igor Szavolszkij szót kért, és azt mondta: az energiapolitikából nem kell politikát csinálni.

Mint mondta, az orosz kormánynak fontos, hogy tudja, az orosz termelőknek biztos piacuk van. Az orosz energia megvásárlása nem csak a vevőnek, de a szállítónak is fontos - mondta.

"Oroszországban az energiapolitikáról csak piaci alapon lehet beszélni" - hangsúlyozta.

"Nem lesz harag, csak arról ne tessék beszélni, hogy különböző észjárás. Az olajszektor nem állami kézben van és bár az energiastratégia tényleg politikai ügy, de a piac az piac. Megértettük egymást?" - mondta az orosz nagykövet.

A konferencián felszólalt a budapesti litván nagykövet is, aki - bírálva Oroszországot - elmondta: az egyik orosz monopólium nyomás alatt tartja Litvánia gazdaságát egy számára nem kedvező privatizációs ügylet miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×