eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Fidesz: az egészségügyi reform "a magyar cunami"

Teljesen ésszerűtlen az új kórházi ellátási lista - mondta az InfoRádiónak a Fidesz képviselője, Pesti Imre. Az ellenzéki politikus szerint nincs értelme a rendszer hibáit toldozgatni, sokkal inkább az egész struktúrát kellene újragondolni. Ennek érdekében pénteken a Szent István kórház épülete előtt tartottak demonstrációt.

Az egészségügyi reformnak nevezett magyar cunami mindenhol érezteti hatását - mondta Pesti Imre, fideszes parlamenti képviselő.

Példaként említette, hogy ha Kispesten valaki agyvérzést kap, akkor a korábbi, 5-10 percre fekvő kórház helyett a mintegy 35-40 percnyi útra lévő kistarcsai intézménybe kell szállítani. Ezek a lakosok jelentős egészségkárosodásra számíthatnak a megnövekedett idő miatt - tette hozzá a Fidesz politikusa.

Pesti Imre hangsúlyozta: a kapacitás szűk, az ágyszám-leépítés pedig olyan nagy, hogy a minimális javítás is hatalmas sorban állást és jelentős veszélyeztetést jelent az embereknek. A cserékkel meg lehetne próbálni kijavítani a rendszert, de látványos eredményt nem lehetne elérni - tette hozzá.

A Fidesz már tárgyalna az OEP-pel

A Fidesz a Fővárosi Bíróságon támadja meg a kórház-átalakításról rendelkező határozatot, emellett tárgyalást kezdeményez az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral, hogy mindkét fél, a fenntartó és az OEP számára is elfogadható szerződések szülessenek.

Mikola István pénteken a párt korábbi álláspontjával ellentétben azt mondta, alá kell írni a finanszírozási szerződéseket az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral, ám azok tartalmáról vitát kell tartani és megegyezésre kell jutni.

A Fidesz egészségpolitikusa az egészségügyi miniszter szavaira reagálva elmondta: nem igaz, hogy több pénz jutna a kórházaknak, és hogy csak az intézmények 20 százaléka sínylené meg az átalakítást.

Úgy vélte: 250 milliárd forintos pénzkivonásról van szó az egészségügyben, ebből 100 milliárdot a gyógyszerkasszán spórolnak, a maradék 150 milliárdot pedig a betegellátáson, így - mivel ez három évre oszlik el - már az idén 50 milliárddal kevesebb pénzt kap ez a terület.

Ez súlyos, érzékelhető válsághoz vezet majd - jelentette ki Mikola István.

A Fidesz jövő héten a párt önkormányzati vezetőivel egyeztet majd a további lépésekről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×