eur:
388.9
usd:
361.85
bux:
67966.15
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Megkopasztja" a főváros a Főkefét

A fővárosi költségvetés szerint nagyobbrészt a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. 1,3 milliárd forintos osztalékából fizetik azokat a kiadásokat, amelyeket az utolsó pillanatban lobbiztak be a büdzsébe. Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes szerint a pénzt a cég fejlesztési célokra félretett eredménytartalékából veszik el.

Egy majdnem 2,5 milliárd forintba kerülő módosító indítvánnyal fogadta el csütörtökön a fővárosi közgyűlés az idei költségvetést. Ebbe a csomagba kerületek az MSZP és az SZDSZ képviselői által kilobbizott programok, a BRFK támogatásától kezdve az ingyen tankönyvön keresztül a színháztámogatásig és a buszsávprogramig.

A kiadások fedezetéül osztalék és hozambevételeket jelöl meg a rendelet, amelyeknek legnagyobb tétele a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt 1,3 milliárd forintos hozama. A cég a korábbi gyakorlat szerint sosem fizetett osztalékot vagy hozamot a fővárosi önkormányzatnak, hanem fejlesztésekbe forgatta vissza a nyereséget.

Ikvai-Szabó Imre gazdasági főpolgármester-helyettes az InfoRádiónak elmondta: az 1,3 milliárd forint valójában hozamszerű eredmény, pontosabban fejlesztésekre elkülönített eredménytartalék, amely felduzzadt az elmúlt években. Ilyen fejlesztés például a hulladéklerakók bővítése, vagy a szelektív hulladékgyűjtés.

Van mozgástér

A politikus elmondta: az elmúlt hetekben Hagyó Miklós főpolgármester-helyettessel közösen áttekintették a közműcégek működését, és kiderült, hogy az FKF Rt. gazdálkodásában van mozgástér.

Arra a felvetésre, hogy az eredménytartalék abból a pénzből jött össze, amelyet a fővárosiak a szemétdíjban fejlesztési díjhányadként fizettek be a fejlesztésekre, nem pedig más feladatokra, Ikvai-Szabó Imre közölte: a módosító indítvány finanszírozandó feladatai között egy egymilliárdos tétel érinti az FKF Rt. feladatait, például a köztisztaságot, vagy a buszsáv-programot.

Hozzátette: az elvonás nem veszélyezteti a tervezett fejlesztéseket, és a szemétdíjat a jövőben sem emelik a szükségesnél nagyobb mértékben.

Nincs több hitel

Az InfoRádiónak egy, a területen járatos szakember úgy magyarázta a lépést, hogy mivel a fővárosi önkormányzat hitelfelvételi lehetőségei kimerültek, ezért saját feladataira a közműcégtől vesz el pénzt, amelyet a közműcég egyebek között hitelből pótolhat.

Mivel azonban az FKF Rt. teljes eredménytartalékának, mintegy 3,8 milliárd forintnak csak az egyharmadát vonták el, így véleménye szerint nem kell hitelt felvenni, elég, ha egy évvel elcsúsztatják a beruházásokat, azalatt a szemétdíj fejlesztési hányadából visszajön az elvett összeg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×