eur:
388.9
usd:
361.85
bux:
67966.15
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Március 15.: "senkinek nem tanácsolnám, hogy maradjon otthon"

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa nem tanácsolja, hogy esetleges zavargásoktól tartva bárki otthon maradjon március 15-én. Lenkovics Barnabás az InfoRádió Aréna című műsorában kiemelte: az embereknek ki kell állniuk szabadságjogaik mellett, és az ünneplők azt bizonyíthatják, hogy nem félnek. Az ombudsman megerősítette, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatalt információi alátámasztják a szélsőséges tevékenységre vonatkozó eddigi híreket.

Senkinek sem tanácsolnám, hogy maradjon otthon március 15-én az esetleges zavargásoktól tartva - jelentette ki az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az InfoRádió Aréna című műsorában.

Lenkovics Barnabás hangsúlyozta: az embereknek ki kell állniuk alapvető szabadságjogaik mellett, és az ünneplők bizonyíthatják, hogy nem félnek sem a provokátoroktól, sem a rendbontástól, sem a hatósági túlkapásoktól.

A rendőrségnek sem szabad félnie a tömegtől, és elengedhetetlen, hogy a hatóság különbséget tudjon tenni ünneplők és randalírozók között - emelte ki az ombudsman.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint az erőszakos cselekményeknek nincs tömegbázisuk Magyarországon. Fontos, hogy ne forduljanak elő szándékerősítő, egyben félreérthető magatartások - tette hozzá Lenkovics Barnabás.

Az Alkotmánybíróság kimondta, hogy a gyülekezési jog sem korlátozhatatlan alapjog, és általános indokok, mint például a közrend és a közbiztonság védelme miatt lehet korlátozni ezt a jogot is - emlékeztetett az ombudsman.

Van szélsőséges tevékenység

Lenkovics Barnabás tudatta, hogy az országgyűlési biztosok felkeresték a Nemzetbiztonsági Hivatalt, és a szervezet információi alátámasztják a szélsőséges tevékenységre hivatkozó eddig megjelent állásfoglalásokat.

A radikális csoportok szervezkedése 2005 előtt is létezett, de kezelhető volt, így nem okozott problémát - hangsúlyozta az ombudsman. Hozzátette: az őszi események után a politikai és szociális feszültség közege lényegesen megváltozott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×