eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Századvég: Gyurcsány elnökségétől még az MSZP-sek is tartanak

Gyurcsány Ferenc jelenlegi és Orbán Viktor volt kormányfő miniszterelnöki alkalmasságának választói megítélése kiegyenlített: a megkérdezettek 36 százaléka inkább Gyurcsányt, 33 százaléka inkább Orbánt tartja alkalmasnak a kormányfői poszt betöltésére. A megkérdezettek 25 százalék egyikük alkalmasságáról sincs meggyőződve - derül ki a Századvég és Forsense közvélemény-kutatásából.

Az MSZP támogatói tábora teljes egészében a jelenlegi miniszterelnök mögött áll (95 százalék), míg a Fidesz szavazói valamivel megosztottabbak Orbán Viktor alkalmasságát illetően: 85 százalékuk Orbánt tartja alkalmasabbnak, 10 százalékuk azonban sem a Fidesz elnökének, sem a jelenlegi miniszterelnöknek a kompetenciájáról nincs meggyőződve.

Egy évvel ezelőtt tizenhét tulajdonság alapján értékelte a két politikust a kutatás, akkor egyértelműen Gyurcsány Ferencre érezték jellemzőbbnek a vizsgált tulajdonságokat.

Most februárban nyolc tulajdonság tekintetében Orbán Viktor, hét esetében pedig Gyurcsány Ferenc megítélése a kedvezőbb, két esetben pedig nincs jelentős különbség Orbán és Gyurcsány között.

A miniszterelnököt a megkérdezettek szerint leginkább az újító szellem, a határozottság, a magabiztosság és a hosszabb távú gondolkodás jellemzi, míg Orbán Viktor karakterében domináns jegynek az érthetőséget, a hitelességet, az őszinteséget, a megbízhatóságot és az emberek problémáira való fokozott odafigyelést tartják.

A tisztesség, az őszinteség, a hitelesség és a megbízhatóság tekintetében meghaladja a 20 százalékot azok aránya, akik sem Orbán, sem Gyurcsány esetében nem vélik jellemzőnek e tulajdonságok érvényesülését.

Az összes megkérdezett fele, a kérdésre értékelhető választ adók 94 százaléka Gyurcsány Ferencet tartja az MSZP politikáját meghatározó személynek, de a válaszokban megemlítették Hiller Istvánt és Lendvai Ildikót, valamint az SZDSZ-t, illetve a liberális párt vezető politikusait is.

A megkérdezettek 41 százaléka úgy véli, rövid távon egyértelműen, 43 százalék szerint pedig hosszú távon is inkább hátrányt hoz a szocialistáknak Gyurcsány Ferenc pártelnökké választása.

Az elnökké választást a párt számára rövid távon előnyösnek vélők aránya 32 százalék, az azt hosszabb távon előnyösnek gondolóké 27 százalék.A Századvég felmérése szerint figyelmet érdemel, hogy az MSZP szavazótábora sem értékeli egyértelműen pozitívan Gyurcsány pártelnökké választását: ebben a körben is feltűnően alacsony, 46 százalék a rövid távon, 54 százalék a hosszú távon pozitív hatást várók aránya.

A legelkötelezettebb MSZP-támogatók körében is 20 százalék feletti azok aránya, akik bizonytalanok a Gyurcsány-elnökség hatásában, ugyanennyien attól tartanak, hogy a miniszterelnök-pártelnök tovább rontja az MSZP amúgy is kritikus helyzetét.

Gyurcsány pártelnökké választásának legstabilabb támogatói egyébként az SZDSZ-esek, akiknek 52-52 százaléka rövid és hosszú távon is pozitív hatást vár a pártelnöki pozíció megszerzésétől.

Az összes megkérdezett 52 százaléka inkább hátrányosnak ítéli Gyurcsány MSZP-elnökké emelését, és csupán 19 százalékuk van ezzel ellentétes véleményen, a szocialisták szavazói ebben az esetben is inkább pozitív véleményen vannak (52 százalék).

Orbán Viktor február 16-ai évértékelő beszédéről némileg többen hallottak (71 százalék), mint Gyurcsány Ferenc parlamenti évnyitójáról (66 százalék). A beszéd átlagos értékelése - hasonlóan Gyurcsányéhoz - közepesnél rosszabb.

Az iskolai osztályzatok 100 fokú skálára vetített átlagértéke 41 pont, ami két ponttal magasabb Gyurcsány Ferenc beszédének átlagos megítélésénél.

Az Orbán-beszéd megosztó jellege tükröződik abban, hogy kizárólag a Fidesz szavazóinak körében ért el magas átlagpontszámot (79 pontot), míg a többi szavazói csoport inkább kritikusan ítélte meg azt.
A bizonytalan pártválasztók jóval alacsonyabb átlagos értékelést adtak Orbán beszédére (27 pont) mint Gyurcsányéra (44 pont).

A megkérdezettek 60 százaléka azt várná az ellenzék vezérének évértékelésétől, hogy saját elképzeléseit ismertesse, és ne az elmúlt év kormányzati tevékenységét mutassa be, de ennek a kívánalomnak a többségi vélemény szerint nem felelt meg Orbán Viktor évértékelése.

A megkérdezettek 53 százaléka szerint a beszéd inkább az elmúlt év eseményeinek értékeléséről szólt, és csak mindössze hét százalék mondta, hogy megfelelő ismereteket kapott az Orbán Viktor szerint szükséges jövőbeni teendőkről.

Az Orbán-évértékelő összességében jobban megragadt a közvéleményben, mint a miniszterelnök beszéde, a legtöbben azt tudták visszaidézni, hogy a pártelnök szerint az MSZP-kormány éveken át hazudott, és a hazugság árát maguknak a hazugoknak, nem a tisztességes dolgozóknak kell megfizetnie.

Akik mindkét expozéról értesültek, azok körében Gyurcsány Ferenc számára kedvezőbb adatok regisztrálhatók. 44 százalékuk szerint Gyurcsány beszéde sikerült jobban, míg Orbán Viktorét mindössze 26 százalékuk találta jobbnak.

A szocialista szavazók körében 91 százalék Gyurcsány beszédet, míg a fideszesek közt 75 százalék Orbán Viktorét találta jobbnak.

A közvélemény-kutatást február 7-21. között végezték: az első héten 960 fős mintán az MSZP-kongresszusról és a két párt vezetőjének imázsprofiljáról tették fel a kérdéseket, február 13-14-én 600 főt kérdeztek a miniszterelnök évértékelő beszédéről, február 19-20-án pedig 801 embert Orbán Viktor évértékeléséről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×