eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Stumpf: Gyurcsány megsérti a nemzeti érzelmű szavazókat

Szembenézés címmel jelentetett meg politikai elemzést a miniszterelnök a Népszabadság mellékleteként. Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke szerint azért választotta Gyurcsány Ferenc ezt a megoldást, hogy megelőzze Orbán Viktor Fidesz-elnök szombati, a társadalmi igazságosságról szóló összegző beszédét.

A politológus szerint az MSZP támogatásával megjelent mellékleta konszenzuskeresés helyett a társadalom megosztását szolgálja, és sérti a nemzeti érzelmű szavazókat.

Stumpf István úgy fogalmazott: a miniszterelnök is érzi, hogy a körülötte kialakult bizalmatlan légkört meg kellene szüntetni, és egy együttműködőbb politikai viszonyt kellene kialakítania az ellenzékkel, valamint a társadalom többi szereplőjével.

Az anyag azonban nem ezt szolgálja - jelentette ki az elemző, aki szerint Gyurcsány Ferenc sokkal nagyobb szerepet szánt az ellenségkép felépítésének, mint a saját viselkedéskritikájának.

"A legnagyobb probléma, hogy a nemzet szó egy minősítő, populista kifejezésként van odacsapva a jobboldalhoz" - mondta Stumpf István.

Megjegyezte azt is, hogy az elemzés öt oldalban foglalkozik azzal, hogy a Fidesz egy antiliberális, populista, radikális, nemzeti politikai alakulat, sőt, a párt mögött lévő szavazótábort is ilyen egyszerűen kategorizálja a miniszterelnök.

Azt azonban nem magyarázza el, hogy miként akar az ország felét kitevő közönség támogatására számítani a reformok végrehajtásakor - tette hozzá a politikai elemző.

A miniszterelnök arról is írt, hogy az MSZP-n belül nincs szükség radikális fordulatra, a pártreformot azonban - ami egy hosszú folyamat lesz - el kell kezdeni.

Stumpf István szerint mindez visszavonulás ahhoz képest, amit Gyurcsány Ferenc korábban mondott, hogy az MSZP egy régi típusú pártszervezet, amit modernizálni kell.

"Valószínűleg a párton belüli erőcsoportok világossá tették, hogy az ország reformjait csak akkor viheti végig, ha a pártstruktúrát békén hagyja" - mondta az elemző.

Az elemző szerint az anyagon általában a kapkodás jelei látszódnak, amelyet gyorsan kellett kiadni ahhoz, hogy megelőzzék vele a Fidesz idei első nagy rendezvényét, Orbán Viktor pártelnök társadalmi igazságosságról szóló beszédét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 07:20
×
×
×
×