eur:
389.08
usd:
361.45
bux:
68090.43
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Észak-Magyarországon sem lesz megegyezés az ágyszámokról

A kórházi átalakításról valószínűleg nem lesz megegyezés az Észak-Magyarországi Regionális Egészségügyi Tanácsban sem. A régió elképzelése az aktív ágyak számáról jelentősen eltér az egészségügyi miniszter javaslatától.

Az észak-magyarországi régió egészségügyi tanácsának elnöke szerint náluk biztosan nem lesz megegyezés a kórházi ágyak számának csökkentéséről.

Az észak-magyarországi régió megbetegedési és halálozási statisztikái lényegesen rosszabbak, mint az országos átlag - mondta az InfoRádiónak a tanács elnöke.

Éppen ezért a szakmai bizottság a szakterületek átvizsgálása után úgy látja, hogy jelentős különbség van a szükségesnek és a miniszteri javaslatban tervezett ágyszámok között - tette hozzá Trencsényi Erzsébet.

Különösen igaz ez négy szakterületre, a belgyógyászatra, a sebészetre, a szülészet-nőgyógyászatra és a pulmonológiára, a többi szakterületen nincsenek komoly eltérések - mondta a szervezet elnöke.

Távol a megegyezéstől

Trencsényi Erzsébet elmondta, hogy a régióban összesen 1790 ágyat kell megmozgatni: hétszázat megszüntetni, 1090-et pedig krónikussá konvertálni. Az egészségügyi miniszteri javaslattól jelenleg 736 darab ággyal térnek el.

A tanács elnöke szerint a krónikus ágyak számában meg tudnának egyezni, azonban nagyon nehéz elfogadható javaslatot benyújtani: a minisztérium nemcsak a szakmaiságot, de a rentabilitást is szempontnak tatja.

Azt viszont nem lehet előre tudni, hogyan alakul majd az intézmények finanszírozása az átalakítás után, így képtelenség előre látni, mekkora lesz a kórházak bevétele.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 16:15
×
×
×
×