eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Találkoztam már a testi fenyítés minden formájával"

A tanároknak segítséget kell kérniük más szakemberektől, hogy kezelni tudják az iskolában az agressziót - mondta az oktatási jogok biztosa az InfoRádióban. Aáry-Tamás Lajos hozzátette: tudomása szerint ilyen fiatal diákok még nem bántalmaztak tanárt.

Mennyire elterjedt az agresszió az iskolákban?

Az oktatási jogok biztosa nem tud ebben a kérdésben vizsgálódni, ugyanis az ajánlás mindig az intézménynek szól. Az elmúlt 3-4 évben az oktatási intézmények egyik legfontosabb problémája a diákok egymás közötti erőszakos cselekményei és az agresszió általában. Találkoztam már a testi fenyítés minden formájával, amikor tanár bántott diákot, diákok bántották egymást. Most már egyre gyakrabban tapasztalom azt, hogy diákok bántalmaznak tanárt - de ilyen fiatal verekedőkkel még nem találkoztam.

Hogyan lehet ezt a problémát orvosolni?

Több mint négy éve tárgyalunk európai szakemberekkel az iskolai erőszak visszaszorításáról. Ebben az esetben is célszerű segítséget kérni a Gyermekjóléti Szolgálat munkatársaitól, a családsegítőtől, a megyei pedagógiai intézettől. Miskolcon működik jogi kar, ahol kitűnő kriminológusok vannak, akik régóta kutatják a fiatalkorúak bűnelkövetési módjait és annak okait. Annak ellenére, hogy gyakran nem lehet büntetni a gyerekeket, a rendőrök nagyon széles tapasztalattal rendelkeznek a fiatalok agresszivitásával kapcsolatban. Ezeket a tapasztalatokat összegezni kellene azért, hogy kitalálhassuk: miért ilyenek a gyerekek?

A konkrét esetben egy rosszul viselkedő harmadik osztályos fiút a pedagógus kézen fogott és megpróbált a táblához kísérni, mire a társai bántalmazták a tanárnőt. A tanárnak milyen lehetőségei vannak a diákkal szemben, hogyan tudja fegyelmezni?

Ez az ügy nem lehetett előzmény nélküli. Valami történhetett korábban a tanár és a diákok között. Sokan azt mondják, hogy a tanárok eszköztelenek. Ez igaz, de akkor kérjék mások eszközeit, olyanokét, akik már rendelkeznek ilyen tapasztalattal. Együttműködés nélkül nem fogják megtalálni az okokat és a szükséges eszközöket sem.

Ön szerint milyen büntetést kellene kiszabni a diákokra?


Ezt helyben kell megítélni, de a tanköteles korúval szemben a legsúlyosabb büntetés (és ez szerintem arányban áll a cselekedetükkel) az az áthelyezés egy másik iskolába.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×