eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

"Nem érdemes útnak indulni, mert kockázatos"

"Nem érdemes útnak indulni, mert kockázatos" - figyelmeztette a külügyminiszter azokat a magyar állampolgárokat, akik mindenféle előkészítés nélkül akarnak Svédországba utazni, hogy ott menedékjogot kérjenek, vagy munkát vállaljanak. Göncz Kinga elmondta, hogy a főként Mohácsról kiutazott roma családok téves információk alapján hitték azt, hogy Svédországban azonnal munkához, vagy szociális ellátáshoz jutnak.

Volt, akinek azt mondták, hogy téli ruhát sem kell vinnie, majd ellátják őket - hozta fel példaként Göncz Kinga azokat a téves információkat, amelyek alapján sokan Svédországba indultak.

Két rossz közül választhatnak

A külügyminiszter szerint két rossz között választhatnak azok, akik politikai menedékjog, vagy gyors elhelyezkedés reményében Svédországba utaznak annak kapcsán, hogy magyar állampolgárok csoportjai indultak az utóbbi időben a jóléti modelljéről híres skandináv országba.

Ha menedékjogot kérnek, nem kereshetnek munkát. Ügyüket elbírálják, de uniós állampolgárként nincs esélyük a menedékjogra. Kiutasítják őket, és így még munkát sem kereshetnek. A másik lehetőség, hogy nem kérnek menedékjogot, és állás után néznek, hiszen Svédország megnyitotta munkaerőpiacát az új uniós államok dolgozói előtt.

Göncz Kinga hozzátette: nem azok mentek ki, akinek elegendő pénzük van saját maguk ellátására. 90 napig kereshetnek munkát, utána csak akkor maradhatnak, ha munkaszerződésük van és regisztrálták magukat. Ebben az esetben azonban magukat kell eltartaniuk. Hangsúlyozta: nem igaz, hogy azonnal szociális ellátásra jogosultak azok, akik Svédországba érkeznek.

Göncz Kinga elmondta, hogy Magyarország stockholmi nagykövete révén tartják a kapcsolatot a svéd hatóságokkal, de - egy nemzetközi szerződés értelmében - nem kaphatnak információt azokról a magyarokról, akik menedékjogot kértek, így velük személyesen nem tudnak kommunikálni. A svéd hatóságok már csaknem száz ügyet elbíráltak. Mintegy húsz esetben a kérelmezők lemondtak a menedékjogról. A kiutasítottaknak repülőjegyet adtak.

Tévhitek

A magyar külügyminisztérium közben arra próbálja helyezni a hangsúlyt, hogy itthon tartsa a további potenciális kivándorlókat.

A külügyminiszter ugyanakkor hangsúlyozta: a magyar állampolgároknak joguk van Svédországban munkát vállalni, de pénz nélkül kiutazni nem biztonságos. Jobb, ha itthonról próbálnak állást találni, majd ezt követően utaznak ki.

Göncz Kinga közölte: felkéri a svéd nagykövetséget, hogy a magyar külügyminisztériummal közösen a helyszínen, tehát például Mohácson világosítsa fel a svédországi helyzetről a kivándorlást fontolgató magyar állampolgárokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×