eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Gyurcsány: nincs kibékíthetetlen ellentét

A miniszterelnök szerint nincs kibékíthetetlen ellentét a magyar és a román törekvések között.

Gyurcsány Ferenc Budapesten, a magyar-román együttes kormányülés megnyitóján hozzátette: a törekvéseket időnként nem könnyű összeilleszteni, de fontosnak nevezte, hogy minden korábbinál intenzívebb a két ország együttműködése.

Helyreállt a párbeszéd, minden korábbinál intenzívebb a két ország együttműködése - fogalmazott Gyurcsány Ferenc a Szépművészeti Múzeum Barokk termében.

Hangsúlyozta: Románia részben Magyarország támogatásával az Európai Unió küszöbére érkezett, "ezt akartuk, tettünk is ezért, mert Románia Európa elidegeníthetetlen része".

Magyarul és románul is megfogalmazta: üdvözöljük Romániát az EU-ban.

Gyurcsány Ferenc kiemelte: könnyű jóban lenni messzi népekkel és országokkal, sokkal nehezebb megbékélni a közös történelem során sokszor összekülönbözött népeknek.

Kitért arra is, hogy Európa sikeres időszakai kézfogásokkal kezdődtek, így volt ez a francia-angol, a német-francia vagy a dél-tiroli megbékélés esetében is.

"A romániai magyar közösség tagjai Európa legnagyobb létszámú kisebbségeként román állampolgárként magyarok is kívánnak lenni" - szögezte le Gyurcsány Ferenc.

A magyar-román reláció kapcsán a miniszterelnök a közös érdekek és értékek keresését emelte ki, és azt, hogy a két ország ma már képes arról is beszélni, amire nehéz megoldást találni.

"Bizakodásra okot adó, hogy többet beszélünk a máról és a holnapról, mint a tegnapról. Meg kell tanulni tisztelni egymást, és elfogadni, hogy Európának ezen a felén az együttműködés és a megértés parancsának le kell tudni győznie a történelmi rivalizálás, nem egyszer a kölcsönös sértés és sértettség parancsát" - hangoztatta Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő értékelése szerint az egy évvel ezelőtti első - bukaresti - magyar-román együttes kormányülés ügyei azóta lendületet vettek, a közös programok sikeresek.

A mostani kormányülés feladata részben az elmúlt egy év történéseinek értékelése, másrészt új lendületet adni a következő időszaknak.

Tariceanu is elégedett

Az együttműködés legjobb példáját adja a közép- és kelet-európai térségben Magyarország és Románia - jelentette ki Calin Tariceanu román kormányfő.

A román kormányfő szerint a két ország hagyományt teremtett az együttes kormányülésekkel.

Hangsúlyozta, hogy miután 2007. január 1-jétől Románia is az Európai Unió teljes jogú tagja lesz, most már két uniós tagállam együttműködésének kereteiről kell megállapodni.

Calin Tariceanu külön kitért arra, hogy az uniós tagállamok közül Magyarország ratifikálta elsőként Románia csatlakozási szerződését.

A román kormányfő nyomatékkal szólt arról: azt szeretné, ha az együttes kormányülésen minél több közös projekt lehetőségét vitatnák meg.

Szerinte a tavaly októberben tartott első együttes kormányülést követően megszilárdult a két ország együttműködése egyebek között az energetika, az európai fejlesztések, a kultúra és az oktatás, valamint a környezetvédelem területén.

A mostani tanácskozás témái közül Calin Tariceanu a Nabucco nemzetközi gázvezeték tervét, a román és a magyar országos gázhálózatok, valamint az infrastrukturális hálózatok összekapcsolásának kérdését emelte ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×