eur:
389.69
usd:
364.02
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Gazsó: pártrendszerünk képtelen a problémák megoldására

A megszorításokat nem lehet magyarázat nélkül végrehajtani, mert úgy a társadalom nem fogja elfogadni - mondta Gazsó Ferenc, az MTA Politikatudományi Intézetének professzora. Véleménye szerint a jelenlegi problémákat csak úgy lehet megoldani, ha a nagy pártok konszenzusra törekszenek.

A Magyarország hatalmi központjában lévő pártrendszer a jelek szerint képtelen arra, hogy a társadalomban felhalmozott problémákat megoldja - vélekedett Gazsó Ferenc.

A Századvég Alapítvány a 2006-os választások utáni időszakot elemző konferenciáján a politológus kijelentette: a jelenlegi rendszer generálja a konfliktusokat, társadalmi megosztottságot gerjeszt, és a párthatalmi törekvéseket a társadalmi érdek elé helyezi.

Gazsó Ferenc szerint az a politika, amire a választók igent mondtak, folytathatatlannak minősült.

Ezért a kormányzati tevékenységben alapvető társadalompolitikai fordulat következett be. Elkerülhetetlen lett az államháztartási hiány csökkentése - tette hozzá.

A politológus szerint ugyanakkor a társadalmat váratlanul érték a megszorítások. Ennek köszönhetően vesztette el a támogatottságát az MSZP a parlamenti választások után.

A választók az önkormányzati választásokon fejezték ki, hogy ezt a politikai fordulatot nem hajlandók elviselni - mutatott rá Gazsó Ferenc.

Egy olyan programot hajtanak ma végre Magyarországon, amelyhez nem lehet társadalmi támogatást szerezni - vélekedett Gazsó Ferenc. A politológus ezt azzal magyarázta, hogy a program a társadalom nagy részének érdekeit rövid és hosszú távon is sérti.

"A tűrőképesség fenntartása is csak akkor lenne lehetséges, ha az ellenzék legalábbis belenyugvóan fogadná ezt a folyamatot, tehát nem tanúsítana aktív ellenállást a tekintetben, hogy ezt a programot realizálni lehessen" - fogalmazott a politológus.

Gazsó Ferenc szerint ezért konszenzuskényszer van a nagy pártok között, a jelenlegi problémák megoldására csak így van lehetőség. Jelenleg azonban ez a folyamat nem tart sehol - jegyezte meg a professzor.

Egy társadalmat nem lehet megreformálni anélkül, hogy a társadalom jelentős része a változások szükségességét megértené. A jelenlegi indokokkal ezt nem lehet elérni, ezért párbeszédre lenne szükség a politikai vezetők között - hangsúlyozta Gazsó Ferenc.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×