eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Uniós pénzből épülhet a négyes metró?

A budapesti 4-es metró építése is bekerült az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közlekedésfejlesztési Operatív Programjába, így a projekt Európai Uniós támogatásban részesülhet.

A Gazdasági és Közkekedési Minisztérium infrastruktúra ügyekért felelős szakállamtitkára az InfoRádióban elmondta: azt egyelőre nem tudják, hogy mekkora forrást biztosíthat Brüsszel a metróvonal megépítésére, mert erről külön szerződést kell kötni az operatív program elfogadása után.

Felsmann Balázs hozzátette: ha a fejlesztés uniós társfinanszírozásban épül meg, akkor több más, brüsszeli támogatással kalkuláló fővárosi nagyprojekt kivitelezése tolódhat el évekkel.

Valószínűleg nem szorulnak ki

Egyelőre úgy tűnik, hogy a 4-es metró uniós projektté válásával nem szorultak ki a főváros által fontosnak tartott más nagyberuházások a támogatott körből, bár többet valóban hátrébb soroltak időrendben.

Így továbbra is uniós támogatásra számíthat a főváros által korábban előnyben részesített 5-ös metró előkészítése, valamint az 1-es és a 3-as villamos meghosszabbítása, bár ez utóbbi három beruházás 2008 előtt nem kezdődik el.

A Gazdasági Minisztérium honlapján közzétett Közlekedésfejlesztési Operatív Program projektlistáján az 5-ös metró esetében ráadásul csak az üzemmódváltásra felkészülés támogatása várható. Ez azt jelenti, hogy a szentendrei HÉV felújítása során figyelnek arra, hogy később metrószerelvények is közlekedhessenek a vonalon. Az 5-ös metró építése szakértők szerint 2013 előtt nem kezdődik el.

Bizonytalan státuszban

Az aquincumi híd és a Moszkva tér átépítésének uniós támogatása egyelőre még bizonytalan. A Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács jövő héten dönt arról, hogy ez a két beruházás bekerüljön-e egyáltalán az uniós támogatású projektek közé.

Bakonyi Tibor, az uniós ügyekért felelős korábbi főpolgármester-helyettes az InfoRádiónak elmondta: ezt a két, nem közlekedési fejlesztést az EU strukturális alapjaiból szeretnék finanszírozni. A hídépítés össze lenne kötve egy térségi programmal, amelyben az aranyhegyi patak revitalizációja és a Római parti gátépítés is szerepel.

Az InfoRádió úgy tudja, hogy a 4-es metró uniós támogatása elérheti a 160 milliárd forintot, míg a többi projekt körülbelül 100 milliárd forintra számíthat. Az unió 2007 dönthet a támogatások odaítéléséről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×