eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Rövidebb "pórázra" fogná önkormányzati képviselőit a Fidesz?

A Fidesz alapszabályának módosítása is szerepel a párt kedden kezdődött, kétnapos, zárt ajtók mögött zajló elnökségi ülésének napirendjén. A pártvezetés több olyan struktúrát is létrehozna, amellyel a helyhatósági képviselőikre gyakorolnának "nagyobb hatást".

Vidéken tanácskozik két napon keresztül a Fidesz elnöksége. Az InfoRádió értesülései szerint leginkább Orbán Viktor elképzeléseit vitatják meg a párt vezető politikusai.

Ilyen például az alapszabály módosítását is igénylő Önkormányzati Képviselők Országos Gyűlésének létrehozása, amelyről hivatalosan a Fidesz jövő heti, győri rendkívüli kongresszusán dönthetnek.

Ennek célja az lenne, hogy a Fidesz szervezeti keretébe integrálja a pártszövetség önkormányzati képviselőit, polgármestereit. Minden bizonnyal ezt a testületet is a pártelnök irányítaná.

Az Orbán Viktor-féle országos gyűlés egyfajta ellensúlyt képezhet a helyi Fidesz-szervezetekkel szemben.

Ha létrejön a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elképzelései alapján felálló önkormányzati egyeztető fórum, vagy a fejlesztéspolitikát felügyelő tanács, akkor ennek az új képződménynek akár politikai súlya is lehet.

Korábban a Fidesz országos szintű testületekre tett javaslatot

Szeptember elején a Fidesz önkormányzati választási kampánynyitóján egyébként már a debreceni polgármester is javasolta egy hasonló testület felállítását.

A Kósa Lajos által elképzelt országos önkormányzati testületnek a költségvetési törvénnyel és a Nemzeti Fejlesztési Tervvel összefüggésben lenne egyetértési, vagyis vétójoga.

Navracsics Tibor frakcióvezető két és fél hónappal ezelőtt azt mondta, hogy a megyei közgyűlések elnökeiből, a megyei jogú városok polgármestereiből, Budapest főpolgármesteréből és a kormány képviselőiből álló, mintegy ötven fős testület a legkorábban október 15. körül állhatna fel.

A kezdeményezést a szocialisták nem támogatták, így többször nem is került szóba a tervezet, bár úgy tudjuk, nem került le a napirendről és az elnökség ennek jövőjéről is dönthet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×