eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Fidesz: Petrétei megsértette az alkotmányt

Az igazságügyi és rendészeti miniszter soron kívüli meghallgatását kezdeményezi a Fidesz az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságában.

Cser-Palkovics András, az ellenzéki párt helyettes szóvivője azt mondta: alkotmányos aggályokat vet fel Petrétei Józsefnek a Legfelsőbb Bíróság elnökéhez írt októberi levele.

A fideszes politikus szerint a miniszter megsértette az alkotmányt, illetve a bírák függetlenségét, amikor a levélben az elmúlt hetek rendbontásaira hivatkozva azt kéri, hogy a bírák a titkos adatszerzés és információgyűjtés engedélyezésekor ne használják ki a törvényben foglalt 72 órát, hanem lehetőség szerint azonnal hozzanak döntést.

Cser-Palkovics András azt mondta, a 72 óra olyan garanciális elem a törvényben, amely az emberek biztonságát szolgálja a titkosszolgálati eszközök használatával szemben.

Hozzátette: a miniszter hétfőn a parlamentben nem tagadta, hogy létezik a levél, amely a Fideszhez úgy jutott el, hogy egyszer csak a párt postaládájában "találta magát".

A Fidesz azt is kifogásolja, hogy Petrétei József a levélben tájékoztatást kért a Legfelsőbb Bíróság elnökétől a bíróságok és a nyomozó hatóságok jelenlegitől eltérő együttműködési formáiról.

Véleménye szerint ezzel az igazságügyi miniszter azt kéri egy egészen más hatalmi ág vezetőjétől, hogy hozzon intézkedéseket, gyorsítsa fel az eljárásokat, ezt követően pedig számoljon be a meghozott intézkedésekről.

A levélben Petrétei József a "jelen kivételes helyzetben" kéri a Legfelsőbb Bíróság elnökének segítő közreműködését abban, "hogy a megyei bíróságokon belül kialakíthatóvá váljon egy olyan munka és ügyeleti rend, amely a nyomozó hatóság, az ügyészség és a bíróság eredményes együttműködését szolgálja".

"Kérem elnök urat, hogy a bírósági szervezeten belül ennek érdekében megtett munkaszervezési intézkedésekről, illetve esetlegesen a bíróságok által, a nyomozó hatóságok részéről igényelt, a jelenlegitől eltérő együttműködési formáról tájékoztatni szíveskedjék" - áll a levélben.

A legnagyobb ellenzéki párt úgy látja, ilyen tartalmú levelet egy demokráciában nem írhat miniszter az igazságszolgáltatás vezetőjének, mert ez túlmutat lehetőségein.

Cser-Palkovics András megjegyezte: amennyiben az igazságügyi miniszter elhibázottnak tart egy szabályozást, akkor a parlamentben kell kezdeményeznie a módosítást.

Mint elhangzott, a kezdeményezett soron kívüli bizottsági meghallgatáson a levél tartalmáról és a hatalmi ágak szétválasztásáról vallott nézeteiről kérdeznék a minisztert.

A Fidesz fontolgatja azt is, hogy nemzetközi bírói érdekvédő fórumokhoz fordul az ügyben.

A helyettes szóvivő szerint pártja minden parlamenti eszközzel meg kívánja védeni a bírói kar függetlenségét, illetve az embereket attól, hogy politikailag irányított igazságszolgáltatás áldozataivá váljanak.

A Fidesz álláspontja az, hogy Petrétei József a levélben "közvetlen, direkt és azonnali együttműködésre, sőt szinte alárendeltségre" szólítja fel a Legfelsőbb Bíróság elnökét és a bírói szerveket.

"Nem elég, hogy békés tüntetőket nyilvánvalóan politikai utasításra brutálisan szétvertek október 23-a estéjén, most már kérdésként merülhet föl, hogy az eseményeket követő igazságszolgáltatási út tekintetében is politikai nyomásra kíván a kormány ítélkezési gyakorlatot megvalósítani" - mondta a politikus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×