eur:
389.63
usd:
363.68
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ha tovább fogynak a diákok, iskolákat zár be a kormány

Az oktatási tárca államtitkára elismerte, hogy továbbra is lesznek iskolabezárások, erre viszont kizárólag az évek óta csökkenő gyereklétszám miatt kényszerülnek az önkormányzatok.

Szeptembertől a gyermeklétszámra alapuló iskolai finanszírozást egy teljesítményalapú finanszírozás váltja fel. Az Oktatási Minisztérim államtitkára szerint ez utóbbi jóval több tényezőre van tekintettel.

Arató Gergely az InfoRádióban elmondta: kiszámítják azt, hogy adott fenntartónál mennyi olyan iskolai csoport van, amely az adott településen élő diákok számához indokolt. Ezt megszorozva egy úgynevezett "tanítási együtthatóval" kapják meg a finanszírozás alapjának számító mutatót.

Az államtitkár hozzátette: lehetséges lesz iskolabezárás, elsősorban azért, mert folyamatosan csökken a gyereklétszám. Arató Gergely szerint ez a tendencia a következő néhány évben az iskolákban biztosan nem áll meg.

PDSZ: hét százalékos reálbércsökkenés

Pénzügyi alap nélkül nem lehet az iskolákat megtartani - reagált az oktatási tárca államtitkárának szavaira a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Kerpen Gábor az InfoRádiónak elmondta, hét százalékos reálbércsökkenést eredményezhet a jövő évi közoktatási költségvetés és az új finanszírozási modell.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×