eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Nem is értem, miért ír Demszky Gábor levelet"

"Az Astoria és a környező fő- és mellékútvonalak félnapos lezárása még ünnepnapon is bizonyosan ellehetetleníti a város nagy részének életét" - véli Demszky Gábor főpolgármester, aki ezért arra kéri nyílt levélben Orbán Viktort, hogy más helyszínen tartsa a Fidesz október 23-i megemlékezését. A Fidesz nem módosítja a helyszínt. Az InfoRádió által megkérdezett szakértők szerint nem helytálló a főpolgármester érvelése.

"Az újságokból értesültem arról, hogy a Fidesz október 23-án délután 4 órakor az Astoriánál kíván ünnepi nagygyűlést tartani. Ez azt jelenti, hogy a rendezvény és a felvonulási útvonalak biztosítása miatt nem csupán az Astorián, de a Rákóczi úton, a Kossuth Lajos utcán, a Kiskörúton és a kapcsolódó Duna-hidakon is több órára megbénul a forgalom" - írja levelében Demszky Gábor. Az InfoRádió által megkérdezett közlekedési szakember szerint nem okoz majd nagyobb fennakadást az Astorián megtartott nagygyűlés.

A főpolgármester emlékezteteti Orbán Viktort arra, hogy naponta 900 ezer ember halad át az Astorián, és ott jár "Európa legforgalmasabb buszcsaládja, a 7-es buszcsalád, a 2-es metró felszín alatti forgalma fölött fél tucat busz, villamos-vonalak, többsávos főutak keresztezik egymást".

Meg is tilthatják a rendezvényt?

"Szeretném hangsúlyozni: messzemenőkig tiszteletben tartom a gyülekezési törvény rendelkezéseit, a szabad véleménynyilvánításhoz és gyülekezéshez fűződő alkotmányos jogokat. Ugyanakkor a gyülekezési jogról szóló törvény 8. paragrafusa szerint "ha a közlekedés más útvonalon nem biztosítható", illetve az ezt értelmező 15/1990-es BM Rendelet szerint "a közlekedés rendjének aránytalan sérelme" esetén a rendőrségnek lehetősége van egy rendezvény megtiltására, illetőleg a szervezők értesítésével új időpontban, új helyszínen történő megrendezésének biztosítására" - hangzik a következő bekezdés Demszky Gábor leveléből.

Demszky Gábor kér

A főpolgármester arra kéri - tisztelettel - Orbán Viktort: "fontolja meg, hogy a város nyugalmának megőrzését, az ünnepi megemlékezés méltóságát megfelelőképpen szolgálja-e egy, a Belváros legjelentősebb közlekedési csomópontjában megtartott pártrendezvény".

"Kérem, hogy a Fidesz vezetőjeként segítsen abban, hogy tervezett rendezvényüket más, a forgalmat kevésbé akadályozó helyszínen (például a Fidesz által az elmúlt évek nagygyűlései alkalmával már többször igénybe más közterületeken) tartsák meg. Biztos vagyok benne, hogy ez a megoldás Budapest békéjét, átjárhatóságát és a forradalom hősei előtti főhajtást inkább szolgálná" - zárja levelét Demszky Gábor.

A Fidesz nem módosít

A Fidesz szóvivője közölte: nem módosítják a rendezvény helyszínét, hiszen már minden ezzel kapcsolatos bejelentést megtettek, a rendőrség pedig tudomásul vette a helyszínt.

Szijjártó Péter emlékeztetett, az elmúlt években rendre előfordult, hogy március 15-én egész napra le kellett zárni az Astoria kereszteződést és a környező utcákat, ezek ellen pedig Demszky Gábor soha nem emelt kifogást.

Nem jogszerű Demszky hivatkozása

A főpolgármester által hivatkozott jogszabályok alapján nem tilthatja be a rendőrség a Fidesz Astoriára tervezett október 23-i ünnepségét - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Jogvédő Alapítvány kuratóriumi ügyvezetője.

"A gyülekezési törvény szabályozza azokat az eseteket, amikor a rendőrség korlátozhatja egy tüntetés megtartását adott helyen és időben. Ezt a jogszabályt 2004. május elsejével módosították, ennek ellenére a rendőrség továbbra is a közlekedés aránytalan sérelmére hivatkozva próbálja a nem kívánatos tüntetéseket megtartani" - fejtette ki Gaudi-Nagy Tamás.

A szakértő szerint viszont ez csak akkor lehet tiltó ok, ha a közlekedés más útvonalon nem biztosítható.

Ez akkor lenne helytálló, ha mondjuk Budapest összes hídjára egy időben hirdetnének meg demonstrációt - tette hozzá.

Gaudi-Nagy Tamás elmondta: a Fidesz rendezvényével kapcsolatban nem tűnik jogszerűnek ez a hivatkozás.

"Ráadásul Demszky Gábor hivatkozik erre, akinek semmi hatásköre nincs ebben a kérdésben, nem is értem, miért ír ebben az ügyben levelet, vagy bárkinek, aki tüntetést szervez" - fogalmazott a kuratóriumi ügyvezető.

A szakértő szerint nem okozna nagyobb fennakadásokat

A főpolgármester félelmeinek ellent mond az InfoRádiónak nyilatkozó közlekedési szakember véleménye. A Budapesti Műszaki Egyetem közlekedésüzemi tanszékének egyetemi adjunktusa szerint ugyanis a Fidesz rendezvénye nem okozna nagyobb fennakadásokat a főváros közlekedésében.

Fontos utakat kell majd lezárni ugyan, de az ünnepnap miatt jelentősen kisebb forgalomra kell számítani - véli Debreczeni Gábor. A szakértő hozzátette: a belvárosi kerületekben közlekedőknek kell majd fennakadásra számítaniuk, de a szakértő szerint könnyen ki lehet kerülni az Astoria környékét. A Nagykörút és a rakpart ugyanis szabad lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×