eur:
388.41
usd:
360.51
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Nem tervez személyi változásokat vagy reformot az új legfőbb ügyész

Nem tervez személyi változásokat és átfogó reformokat sem a hétfőn megválasztott legfőbb ügyész. Kovács Tamás tervei között szerepel az erőszakos bűncselekmények csökkentése.

Nagy kihívásnak tekinti a legfőbb ügyészi posztot Kovács Tamás, aki bemutatkozó sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: komoly feladatok várnak rá.

A legfőbb ügyész megjegyezte: mandátuma elvileg 2012-ben jár le, de az alkotmány szerint csak hetven éves koráig, 2010-ig töltheti be a posztot.

Kovács Tamás kijelentette: nem tervez személyi változásokat és átfogó reformokat sem. Szerinte ezek már megtörténtek Magyarország uniós csatlakozásakor. Ugyanakkor - mint megjegyezte - vannak eldöntendő kérdések.

Fontos a pártoktól való elhatáérolódás és a hitelesség

Kovács Tamás fontosnak tartja a pártoktól való elhatárolódást és azt, hogy a vádhatóság a szakma szabályai szerint működjön. A cél az, hogy a hitelességet a társadalom elfogadja. Minden nap ezért kell dolgozni - hangsúlyozta.

Az úja legfőbb ügyész az erőszakos bűncselekmények visszaszorítását nevezte meg céljaként. A vádhatóság vezetője az elmúlt hetek zavargásai kapcsán megjegyezte azt is: túlkapás miatt 26 rendőr ellen indult eljárás, ezekben az ügyekben törvényesen fog eljárni a hatóság.

Kovács Tamás a köztársasági elnök második jelöltje volt

Kovács Tamást a köztársasági elnök jelölte a posztra, miután Polt Péter hatéves mandátuma május 16-án lejárt.

Az államfő először Horányi Miklóst, a Szegedi Fellebviteli Főügyészség vezetőjét jelölte a tisztségre, akit azonban az Országgyűlés július 3-án nem szavazott meg.

Kovács Tamás négy évtizede ügyész, dolgozott a szegedi és a budapesti katonai ügyészségen, illetve a Katonai Főügyészségen, 1990 óta pedig annak vezetője és egyben a legfőbb ügyész helyettese volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×