eur:
388.47
usd:
360.53
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Orbán meghirdette a "fehér politikát"

Győztünk, hiába, minden nyavalyára a győzelem a legjobb orvosság - kezdte beszédét a Fidesz elnöke, arra utalva, hogy a Kossuth téren, pártja nagygyűlésén összegyűlt, a távirati iroda szerint 100 ezer, a szervezők szerint 350 ezer ember jó hangulatban várta. A tömeg a politikus első mondata után "Viktor, Viktor" skandálásba kezdett.

Október 6. másfél évszázada a magyar becsület napja, 13 tábornokunk és az első miniszterelnökünk szembe mert nézni a sorssal. Vállalták, amit számukra kimért a végzet - mondta Orbán Viktor.

Bennünket az hozott ide, hogy úgy érezzük, kockán forog az ország becsülete. Az országot újra magával ragadta a történelem sodrása. Érezzük, történelmi időket élünk, történelmi jelentőségű változások előtt állunk - folytatta beszédét a volt kormányfő.

Az önkormányzati választás vízválasztó volt, az MSZP történelmi vereséget szenvedett, az igazság pedig történelmi győzelmet aratott. Magyarország sohasem lesz olyan, mint eddig volt, megtörtént az erkölcsi ébredés, a kijózanodás, és "leszámoltunk néhány illúzióval" - tette hozzá Orbán Viktor.

"A történelem sodrásában"

Új korszak kezdődött, ilyen súlyos erkölcsi válságban, ilyen mélyponton még nem volt Magyarország. A vasárnapi választás megteremtette a lehetőségét annak, hogy meginduljunk a mélyponttól felfelé. Nem az a kérdés, ki a hibás, a felelős lebukott, az emberek ítéletet mondtak, a kérdés most az, mi a megoldás, merre tovább - jelentette ki Orbán Viktor. A tömeg ezután hosszasan azt skandálta, hogy "Mondjon le!"

A Fidesz elnöke emlékeztetett arra, hogy Magyarország megtanulta: a "történelem sodrásában nem veszélytelen hajózni", az örvények a mi hajónknál nagyobbakat is a mélybe ránthatnak.

Hozzátette: akkor kerül a nemzet ilyen helyzetbe, ha veszélybe kerül az alapvető erkölcsi rend.

Az erkölcsi rend nem elvont szabályzat. Hétköznapi ismeretekből áll össze, amikor az orvosról nem gondoljuk azt, hogy megmérgez, és a miniszterelnök szavaiban sem kell kételkednünk, mert igazat mond - vélekedett a politikus.

Erre a rendre épül a bizalom, enélkül semmilyen emberi közösség nem tud fennmaradni, enélkül nincs törvény, nincs szabadság. A válságok biztonsággal kezelhetők, amíg az erkölcsi rend fel nem borul - folytatta beszédét Orbán Viktor.

A volt kormányfő szerint minden emberi közösséget csak a bizalom ereje képes összefogni, és a válságból kivezető úthoz nélkülözhetetlen az egység megteremtése - mondta a politikus.

"Csapdába zárták Magyarországot"

A köztársasági elnök megfogalmazta, hogy morális válságot idézett elő "a papíron még hivatalban lévő miniszterelnök". Ha ez így megy tovább, akkor a bizalmatlanság sűrű és nehéz köde megül majd mindent, a csalás megfertőzi hazánkat, legyengíti közösségünket - jelentette ki Orbán Viktor.

A Fidesz vezetője szomorúnak nevezte, hogy a kormánypártok, "akik egyszerűen megoldhatnák ezt a válságot", bizalmat szavaztak a miniszterelnöknek.

A mai napon csapdába zárták Magyarországot. A szocialisták az önkormányzati választás után lehetőséget kaptak a válság megoldására, kijavítsák, amit elrontottak, megmentsék saját hitelességüket. Az Országházban ezt elszalasztották, hazug, esküjét megszegő kormányfőjük mögé felsorakoztak, és ezzel letörölhetetlenül magukhoz kötötték a hazugságot - mondta a politikus. A tömeg ezután azt kezdte skandálni, hogy "Hazaáruló".

Mi történik majd, ki fog hinni nekik, amikor legközelebb előállnak javaslataikkal? Az igazi gond azonban nem az MSZP sorsa, hanem hazánk jövője. Csapdába került az ország, az emberek szembe kerültek a kormánnyal, és most teljes erőből egymásnak feszülnek - vélekedett.

"A választók meghúzták a vészféket"

A miniszterelnök nem hallgat az emberekre, az emberek nem hallgatnak a miniszterelnökre. Ez a helyzet nem vezet sehova, következményei viszont beláthatatlanok: zuhanni fog a forint, a befektetők elmennek, a devizahitelben eladósodottak nehéz helyzetbe kerülnek, a magyar gazdaság megrendül - folytatta a Fidesz elnöke.

Véleménye szerint mindez azért van így, hogy egy hazug politikus néhány hétig hatalmon maradjon.

Ma feláldozták az országot egy lebukott politikusért. A választók meghúzták a vészféket, akaratuk világos: helyre kell állítani az erkölcsi rendet, hogy ismét bízhassunk a kormányfő szavaiban. Ezt csak úgy lehet helyreállít, ha az, aki felborította, távozik - jelentette ki Orbán Viktor, amit a tömeg "Gyurcsány takarodj!" kiáltásokkal fogadott.

Ez a választók akarata, ezzel száll szembe a kormányfő, a kormány és az MSZP. Aki egy demokráciában a választók akaratával dacol, az a történelem szelével fordul szembe. Kérdés: van-e értelme ezzel dacolni, vagy helyesebb átállítani a vitorlát - mondta a politikus.

Szerinte az a hajó, amelynek legénysége nem látja be, hogy a szél mindig erősebb, előbb-utóbb menthetetlenül felborul.

A nemzeti megegyezés felé

A magyar szocialisták másodszor áldozták fel országot, ami ismét ezer milliárdokba kerül majd az embereknek - folytatta a jobboldali vezető.

Minden forinttal, amit a magasabb adókkal, a vizitdíjjal kipréselnek az emberekből, a miniszterelnök hatalomban maradásának árát fizetik meg a magyarok. Soha álmunkban nem gondoltuk volna, hogy ez megtörténhet 16 évvel a rendszerváltozás után - tette hozzá.

Gondolják át, személyes életükben mi mindent vállaltak, mert hittek abban, hogy egyszer jobb lesz. Ha most úgy érezzük, csalódtunk, tudni kell, nem értékeink, eszméink, hanem egy rossz politika bukott meg, nem álmaink, hanem néhány politikus vezette tévútra az országot - közölte a Fidesz elnöke.

A politikus úgy vélekedett, hogy az önkormányzati választás új lehetőséget teremtett az újrakezdésre, igazi megnyugvás, stabilitás azonban csak akkor lesz, ha sikerül tiszta lapot nyitni.

Helyre kell állítani az erkölcsi rendet, meg kell indulni a nemzeti megegyezés felé - tette hozzá.

Tiszta lap, fehér politika

Orbán Viktor szerint le kell számolni néhány illúzióval, például azzal, hogy a négyévenkénti szavazással mindent meg lehet oldani.

Tiszta lapot akkor nyithatunk, ha nem valami ellen, hanem valami mellett állunk ki. Nem egy személy ellen tüntetünk, "rajta már túllépett a történelem", "mi Magyarországért vagyunk itt". A tiszta lap fehér politikát jelent, nem pirosat, nem narancssárgát - mondta a volt kormányfő.

Az elkövetkező napokban, hetekben elszántan, méltósággal kell kiállni. Szeretnénk kivezetni a csapdából hazánkat. Ma délben a miniszterelnök azt mondta, hogy nem hamisították meg a gazdaság adatait, nem tévesztették meg a választókat. Vagyis ha rajtuk múlik, akkor minden úgy folytatódik, ahogy eddig - vélekedett.

Ezt nem fogadhatjuk el. Szégyen, hogy napról-napra hazugságokat kell hallgatni, hogy a többség mögé bújva semmibe vegyék az erkölcsi törvényeket, hogy a miniszterelnök hazug erkölcsi prédikációkat tartson. E mellett nem lehet elmenni - tette hozzá Orbán Viktor.

Igen Magyarország Charta

A politikus bíztatta az embereket, hogy álljanak ki az igazságért. Hozzátette: ezentúl minden nap délután 5 és 6 óra között ellenzéki politikusok tesznek majd hitet a hazugság ellen, szombaton Áder János fideszes frakcióvezető beszél majd az emberekhez.

A politikusoknak cselekedniük kell valamit, ami világos, egyértelmű beszéd. A bűnben nem az a legrosszabb, ha elkövetjük, hanem az, ha azt hisszük, nincs kiút belőle. A politikusoknak is tenniük kell, példamutatással kell segíteniük az erkölcsi rend helyreállítását - jelentette ki Orbán Viktor.

Bejelentette, hogy útjára indítják az Igen Magyarország Chartát.

Magyarország azért került morális, pénzügyi válságba, mert vezető politikusai nemet mondtak a képviselői, a miniszteri, miniszterelnöki esküre, az igazságra, a köztársasági elnök tekintélyére és az emberekre. A válságból kivezető út csak az igenek mentén haladhat. A cél az, hogy az ország mielőbb kiutat találjon a csapdából, ehhez az erkölcsi rendet kell helyreállítani - folytatta Orbán Viktor.

Sorakoznak az igenek

Igent mondunk minden magyar emberre, politikai, vallási hovatartozás nélkül. Igent mondunk a nemzet egységére. Ez azt jelenti, hogy minden politikusnak kötelessége mindenkit képviselni. Sorsfordító intézkedések, nagy reformok csakis nemzeti egyeztetés mellett lehetségesek - mondta.

Orbán Viktor hozzátette, hogy igent mondanak a megmaradt állami vagyon védelmére is.

Igent kell mondani az igazság védelmére. Minden politikus kötelessége mindent megtenni az igazság védelme érdekében, hogy az emberek tisztán láthassák az ország helyzetét, és így dönthessenek - folytatta.

A charta szerint igent kell mondani a demokráciára, a köztársasági elnöki méltóságra, a betartott esküre.

Az olyan politikusokat, akik ezt nem tartják tiszteletben, kiközösítjük maguk közül - tette hozzá.

Azt várjuk el, hogy a miniszterelnöki eskü kötelezzen, megszegője elveszítse hivatalát. Igent kell mondani a felelősségre, a számonkérésre - közölte Orbán Viktor.

Tisztában vagyunk saját felelősségünkkel, mindig készek vagyunk arról számot adni. A politikus legyen ugyanannyira számon kérhető, mint minden más ember. Akik az országot válságba sodorták, azt felelősségre kell vonni - folytatta.

A charta igent mond arra, hogy a magyar emberek élhessenek alkotmányos jogaikkal, békésen tüntethessenek, ha úgy érzik, becsapták őket, tehessenek meg mindent érdekeik védelmében, és az ilyen jogaikat gyakorlókat ne bélyegezzék meg.

Az erőszak nem megoldás semmire, a demokráciát csak demokratikus eszközökkel lehet megvédeni - hangsúlyozta a politikus.

Nem kell előrehozott választás

Orbán Viktor kijelentette: tekintettel az ország nehéz gazdasági helyzetére, nem követelnek előrehozott választást, de elvárják a kormánypártoktól, állítsanak új, hiteles miniszterelnököt és szakértőkből álló nemzeti egységkormányt.

Ahhoz, hogy a politika ki tudja vezetni az országod a csapdából, tiszta lappal kell indul. Felszólítunk minden politikai tisztséget viselő embert, hogy csatlakozzon a chartához - közölte.

Ki tudna egy ilyen erőnek ellenállni, e sok százezer kar képes lenne minden követ megmozgatni, képes lenne bármilyen hatalmat elsodorni. A demokrácia ereje azonban nem fizikai. Ereje a méltóság, a fegyelmezettség, az állhatatos kiállás a demokrácia mellen. Az elszántság szilárdabb a nyers indulatnál - mondta Orbán Viktor.

Hozzátette: a hazugságot akarják elsöpörni, a nemzet akarják felemelni.

Igazságból béke és nyugalom lesz. Igazság vezet a békéhez, az igazság nélküli béke hamis, börtön, elemésztő apátia. Az őszinte béke kiállás révén érhető el. Az igazság szabaddá tesz. Csak az igazság tesz szabaddá - jelentette ki a volt kormányfő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×