eur:
389.53
usd:
363.13
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Lendvai: Orbán a demokráciának adott ultimátumot

Az MSZP szerint Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a parlamenti demokráciának adott ultimátumot - mondta a párt parlamenti frakcióvezetője. A legnagyobb ellenzéki párt szóvivője közölte: az államfő szavai világosak.

Orbán Viktor téved, ha azt hiszi, hogy a parlamentet ultimátumokkal lehet befolyásolni és irányítani. Téved, ha utcai megmozdulásokkal akarja zsarolni a magyar parlamentet - közölte Lendvai Ildikó.

A Fidesz elnöke hétfőn felszólította az MSZP-t, hogy 72 órán belül menessze a miniszterelnököt, majd közölte: azt várják az szocialistáktól és az SZDSZ-től, hogy bizalmi szavazás helyett konstruktív bizalmatlansági indítványt nyújtsanak be.

Amennyiben csütörtökön 13 óráig nem történik meg az első döntő lépés a miniszterelnök menesztése érdekében, akkor a Fidesz péntek délutánra a Kossuth térre hívja az embereket.

Orbán Viktor világossá tette: nem csak egy gyűlésről van szó, hanem egy folyamatról, amely pénteken kezdődik.

Ez így fog folytatódni, amíg nem megy a miniszterelnök - tette hozzá

Lendvai Ildikó szerint a cél világos, "Orbán Viktor sem kertelt": előrehozott választásokat akar, és azt kívánja, hogy "az előrehozott választásokhoz, az ország politikai stabilitásának földúlásához vezető utat mi kövezzük ki neki. Nem fogjuk".

Hozzátette: bizalmatlansági indítványt annak kell benyújtania, aki bizalmatlan, ezért azt javasolja a Fidesz elnökének, nyújtson be konstruktív bizalmatlansági indítványt.

"Mi akadályozza meg Orbán Viktort, hogy beadja pártjával és képviselőinek egy részével ezt a bizalmatlansági indítványt?" - kérdezte, megjegyezve, hogy az indítvány benyújtáshoz csak a képviselők egyötödének aláírására van szükség.

A frakcióvezető közölte: a konstruktív bizalmatlansági indítványhoz egy miniszterelnök-jelölt és az indítványt támogató parlamenti többség kell.

Egy dolgot "a józan ész és a felelősség követel", a kormányprogramot - fűzte hozzá.

Mint mondta, a Fidesz elnökének a három feltétel közül csak egy van meg, a miniszterelnök-jelölt.

Lendvai Ildikó arra a kérte az ellenzéki pártelnököt, adjon be konstruktív bizalmatlansági indítványt, jelölje meg a miniszterelnök-jelöltet, és ismertesse programját, amelyet már régóta várnak. Hozzátette: az indítványról készek vitatkozni és szavazni róla.

Mint mondta, a szocialista párt él azzal a mandátummal, amellyel a választók a törvényes parlamenti választáson felruházták.

"Ezzel a mandátummal élve fog bizalmat szavazni a kormányprogram végrehajtásának és a miniszterelnöknek" - hangsúlyozta.

Kérdésre válaszolva Lendvai Ildikó elmondta: arra számít, hogy az elnökség hétfő délutáni és a frakció keddi ülésén is egyhangúan támogatják majd Gyurcsány Ferencet.

Elmondta: a parlamenti döntéseket úgy készítik elő, hogy előbb kérik a frakció szavazását az állásfoglalásról.

Ugyanakkor egy másik kérdésre azt mondta: nem nevezné előzetes bizalmi szavazásnak a frakció keddi döntését, mivel a frakció már elfogadott egy állásfoglalást a miniszterelnökkel és a programjával kapcsolatban.

"Tartozunk (...) köztársasági elnök úr tisztségének és méltóságának azzal, hogy ha ő azt mondta: a döntés kulcsa a parlamenti többség kezében van, akkor mi használjuk ezt a kulcsot" - fogalmazott.

Közölte: utcai tüntetésekkel a parlamentet fölülírni csak nagyon konszolidálatlan országokban szokás.

Szijjártó: az államfő szavai világosak

"Lendvai Ildikónak, mint az egyik parlamenti frakció vezetőjének illene odafigyelni a köztársasági elnök tegnapi szavaira, mert azok tiszta, világos, egyértelmű szavak voltak. A köztársasági elnök világosan elmondta, hogy az Országgyűlés dönt a miniszterelnök személyéről, és az Országgyűlés képes arra, hogy helyreállítsa a szükséges társadalmi bizalmat" - fogalmazott a Fidesz szóvivője.

Szijjártó Péter hozzátette: a megoldás kulcsa a parlamenti többség kezében van, és "ezt illene értenie a legnagyobb parlamenti frakció vezetőjének".

A Fidesz a köztársasági elnök szavait iránymutatásnak fogja fel - monda a szóvivő.

Közölte: kizárólag az MSZP és az SZDSZ felelőssége a helyzet megoldása, kizárólag az MSZP felelőssége az, ha az országban tovább mélyül a már úgyis "mély politikai, erkölcsi, morális, gazdasági, pénzügyi válság".

Szijjártó Péter elmondta: a Fidesz reméli, hogy az MSZP 72 órán belül meneszti Gyurcsány Ferencet, aki beismerte, hogy a kormány politikájáról vasárnap véleményt mondtak az emberek.

"Korábban Gyurcsány Ferenc azt üzente az embereknek, hogy a megszorításoktól nem kell félni, mert nem fognak fájni. Tegnap az emberek egészen világosan visszaüzentek. Ez az üzenet úgy szól: kedves Gyurcsány Ferenc, a hatalom elvesztésétől nem kell félni, mert nem fog fájni" - fogalmazott a politikus.

Arra a kérdésre, hogy a pénteki parlamenti ülésre elmegy-e a Fidesz, Szijjártó Péter azt mondta: a 72 órás idő méltányosan hosszú idő ahhoz, hogy a szocialista párt elvégezze azt a munkát, amelyet a népakarat alapján el kell, hogy végezzen. Hozzátette: csütörtökön 13 óra után ki fog derülni, hogy mi történik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×