eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Jogtalanul igényelt normatíva, szabálytalan foglalkoztatás

Nem megfelelő színvonalon zajlik az oktatás a művészeti iskolák egy részében - derül ki az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont felméréséből. Az iskolák háromnegyede megbukott a vizsgán.

Az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont 279 alapfokú művészeti iskolát vizsgált meg, és ezek közül csupán az intézmények alig negyedének működését találta teljesen szabályosnak. 140 esetben nem volt megfelelő a normatíva igénylés.

Az OKÉV főigazgatója az InfoRádióban azt mondta: 81 iskolában olyan diák után igényeltek normatívát, akik után nem igényelhettek volna. Ugyanennyi esetben azonban a fenntartó kevesebb támogatást vett igénybe, mint amennyire lehetősége lett volna.

Pósfai Pétert hozzátette: a normatívákon kívül a legtöbb gond a pedagógusokkal volt. Sokuknak nem volt megfelelő szakképesítése, vagy nem volt szabályos az alkalmazása.

A vizsgált intézmények 56 százalékánál fordult elő, hogy olyan pedagógust alkalmaztak, aki nem rendelkezett az általa oktatott tantárgy tanításához előírt szakképzettséggel.

Az OKÉV különböző szankciókat alkalmazhat abban az esetben, ha az intézmények nem tartják be a szabályokat. Felhívhatja az intézményvezetők figyelmét a hibákra, felszólíthatja őket arra, hogy szabályosan működtessék az iskolát, komolyabb hiányosságok esetén felügyeleti bírság kiszabására is van módja, illetve szabálysértési eljárást is lefolytathat. A mostani vizsgálatok során mindegyikre volt példa.

Az OKÉV a szabálytalanul igényelt normatívát visszafizetteti az intézményekkel, ez összesen 292,6 millió forintot jelent. Azok az iskolák, ahol viszont kevesebbet igényeltek a felhasználható keretnél - összesen 39,6 millió forintot kapnak majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×