eur:
388.9
usd:
363.08
bux:
68275.9
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Szijjártó: a nemzetközi környezet nem indokol gázáremelést

A Fidesz szóvivője szerint a kormány hazudott, amikor azt állította, hogy a nemzetközi gazdasági környezet is szerepet játszott a megszorító intézkedésekben, köztük a gázáremelésben. Az MSZP szerint a gáz magyarországi ára még mindig nem éri el a világpiaci szintet.

A párt kommunikációs vezetője hangsúlyozta: 2000 óta soha nem volt ilyen kedvező a nemzetközi gazdasági környezet Magyarország számára, mint most.

Szijjártó Péter hozzátette: miközben Magyarországon a kormány átlagosan 27 százalékkal emelte a gáz árát a nemzetközi tendenciákra és a világpiaci árakra hivatkozva, addig Csehországban októbertől 5,5 százalékkal csökkentik a lakossági gáz árát, mert a szolgáltató olcsóbban jutott az energiahordozóhoz.

"A kormány hazudott akkor, amikor az mondta, hogy a nemzetközi gazdasági környezet szerepet játszik a megszorító intézkedések meghozatalában, hazudott akkor, amikor a gázáremelést nemzetközi tendenciákkal és a világpiaci árakkal indokolta" - jelentette ki Szijjártó Péter.

A politikus az uniós és magyar adatokat összehasonlítva kifejtette, hogy a Világbank szerdán nyilvánosságra került elemzése szerint Magyarországon egyre kedvezőtlenebb a gazdasági környezet a vállalkozások számára.

Hangsúlyozta: a gazdasági környezet szempontjából Magyarország a 66. helyre csúszott vissza a világranglistán, és saját régiójában is csak Lengyelországot sikerül megelőznie.

A kormány hibája és felelőssége, hogy ide jutottunk - jelentette ki Szijjártó Péter.

Az MSZP szerint még mindig túl alacsony a gáz ára

Szanyi Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője azt mondta: a nyugati országokban, illetve Csehországban is jó ideje világpiaci áron szerzik be a gázt, így az ármozgásokat is érzékelik az emberek, hasonlóan ahhoz, ahogy Magyarországon a benzinár mozgását.

Hozzátette: a magyarországi fogyasztói árak jelenleg a felét sem teszik ki a világpiaci árnak, ezért mindaddig emelkedni fog a gázár, amíg el nem éri azt.

A kormánypárti politikus a külpiaci környezetről azt mondta: jelenleg sehol nem látszik olyan konjunktúra, ami a magyar gazdaságpolitikát a jelenlegi útjáról le tudná téríteni.

"A külső környezet nem hazugság vagy igazmondás kérdése, hanem adottság" - fűzte hozzá Szanyi Tibor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×