eur:
392.27
usd:
366.8
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Jövőre már 500 pontot lehet elérni a felvételin

Egy, az oktatási tárcánál készülő rendelet szerint a felsőoktatásban két éve bevezetett 120 plusz 24 pontos rendszert jövőre új szisztéma váltja fel. 2007-től ugyanis már 500 pontot lehet majd elérni a felvételiken, ráadásul az érettségi sem számít majd bele az elérhető pontokba.

A Népszabadság úgy értesült, hogy ismét újra tanulhatják a felvételizők a pontszámítást: az oktatási tárcánál készülő rendelet szerint jövőre a két éve bevezetett 120 plusz 24 pontos rendszert egy 500 pontos skála váltja föl. A dolog logikája azonban nagyjából változatlan marad. Az úgynevezett hozott pontokat továbbra is a középiskolai eredményekből - a matematika, a magyar nyelv és irodalom, a történelem, egy idegen nyelv és egy választott tantárgy utolsó tanult két év végi osztályzataiból - számolják ki. Eddig ebből 50 pontot lehetett szerezni - úgy, hogy az osztályzatokat egyszerűen összeadták -, s ehhez járult még legföljebb 10 pont: az érettségi átlageredményének kétszerese. Jövőre azonban az érettségi már nem számít bele a hozott pontokba: az osztályzatok négyszereséből állhat össze maximum 200 pont. További 200, úgynevezett szerzett pontot az érettségin lehet elérni, mégpedig úgy, hogy egy vizsgán legföljebb 100 pontot lehet kapni, a pluszpontok száma pedig az eddigi 24-ről 100-ra nő.

A Magyar Nemzet azt írja, hogy nem kapnak több segítséget az államtól a Hajdú-Bét által tönkretett libatenyésztők, akiknek csütörtökön kellene visszafizetniük 5 éves futamidejű kedvezményes hitelük második részletét. A gazdák petíciójára Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nem válaszolt, miközben maga is elismerte, hogy lehetnek visszaélések a nagy agrárcsődök mögött.

Az Index közlése szerint minimum két-három hónapot vesz igénybe annak az alig egy hónapja történt balatonmáriafürdői közlekedési incidensnek a vizsgálata, amiben két, egymással szemben közlekedő személyvonat - fedélzetükön ezer utassal - éppen hogy elkerülte a frontális karambolt. Július 23-án vasárnap a balatonmáriafürdői állomást elhagyva a Keszthelyre tartó szerelvény majdnem összeütközött a vele szemben érkező, Budapestre tartó másik személyvonattal. A két mozdony egymástól száz méterre állt meg egymástól. A balesetet a mozdonyokba szerelt automatikus vészleállító rendszer előzte meg, ami érzékelte, hogy az egyik vonat a piros jelzés ellenére indult el a máriafürdői állomásról. Az incidens körülményeit három vizsgálat próbálja kideríteni: a rendőrség a vasúti közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény gyanújával indított eljárást. A MÁV belső vizsgálatot indított, aminek - az esetleges fegyelmi eljárással együtt - több hónap a lefutási ideje, de minimum 2-3, mondta el az Indexnek Kavalecz Imre, az állami vasúttársaság szóvivője.

A Világgazdaság szerint a 2007-es év a munkanap-áthelyezés rekordját hozza: az idén egyre sem volt szükség, 2005-ben és 2004-ben kettő-kettő volt, ám jövőre hat szombaton is dolgoznunk kell - igaz, cserébe hosszú hétvégék sora jön. A tíz munkaszüneti napból 2007-ben több keddre vagy csütörtökre esik, így a mindenkori szakminiszter elrendelheti, hogy az ünnep és a hétvége közé eső hétfő, illetve péntek úgynevezett pihenőnap legyen, amelyet az előtte vagy utána lévő szombaton dolgozunk le.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×