eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Légkondit a villamosokra!

Katona Kálmán, az MDF főpolgármester-jelöltje szerint légkondicionáló berendezéssel kellett volna megrendelnie a főváros vezetésének az új nagykörúti Combino villamosokat. A városvezetés szerint azonban a gyakori megállók miatt nem lenne gyakorlati jelentősége a nagykörúti villamosokon a légkondicionálásnak.

Az MDF főpolgármester-jelöltje szerint hibázott a főváros vezetése, amikor légkondicionáló berendezés nélkül rendelte meg az új Combino-villamosokat. Utólag pedig már pluszköltséget jelentene beszerelni ezeket az alacsonypadlós járművekbe - mondta Katona Kálmán.

"A Combino villamosokat légkondicionálóval tervezték. A főváros spórolni akart, ezért nem rendelte meg a berendezéseket, annak ellenére, hogy a Volvo buszok esetében kiderült, hogy a negyven fokot is elérheti az utastérben a hőmérséklet. A buszoknál utólag elkezdték beszerelni a légkondicionálókat, ami sokkal drágább" - jelentette ki az MDF főpolgármester-jelöltje.

Még állatokat sem lehetne szállítani?

Katona Kálmán hozzátette, a Volvo buszok esetében az utólagos beszerelésből 100 millió forintos veszteségei voltak a városnak. A politikus kitért rá, hogy az állatok szállításáról szóló rendelet, és az uniós irányelvek szerint 5 és 30 fok közötti hőmérsékletben lehet élő jószágot szállítani, amelytől 5 fok eltérés megengedett. Ezzel szemben saját tapasztalatai szerint a hőségben az új villamosok utasterében gyakran 39-40 fokos hőmérséklet is kialakulhat.

Lakos: kampányízű a felvetés

A Fővárosi Közgyűlés Városüzemeltetési Bizottságának SZDSZ-es elnöke kampányízűnek nevezte Katona Kálmán megjegyzését, mondván: a villamosok beszerzését több mint két éves közbeszerzési eljárás előzte meg.

"Külön is vizsgáltuk, hogy műszaki megfelelőség szempontjából érdemes-e egyáltalán betenni légkondicionálót, és a szakemberek nagyon leegyszerűsítve azt mondták, hogy olyan sűrű megállók mellett, ahogy a Combino közlekedik, az ajtók állandó nyitása és zárása mellett a légkondicionálásnak nincs gyakorlati jelentősége" - közölte Lakos Imre.

Nem szerelnek be légkondit

A Fővárosi Közgyűlés Városüzemeltetési Bizottságának SZDSZ-es elnöke hozzátette: a jelenlegi hőség amúgy sem szokványos a fővárosban, ezért nem lehet mérvadó. Tudomása szerint a villamosokba légkondicionáló berendezés utólagos beszerelését nem tervezi a főváros.

Külön gondot okoz az utasoknak, hogy az új villamosok ablakai légkondicionált utastérhez vannak kialakítva, mivel a nagy üvegtáblák viszonylag kis felületét lehet kinyitni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×