Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyurcsány 12 pontja

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Árvízvédelmi cselekvési programot fogadott el rendkívüli ülésén a kormány.

A kabinet ülése után a miniszterelnök elmondta: döntöttek arról, hogy a védekezéshez szükséges igényeket azonnal teljesíteni kell, emellett 300 millió forintos készpénzalapot hoznak létre, amelyből a többi között a kiköltöztetettek lakhatásához lehet gyorssegélyt nyújtani.

A kormányfő elmondta: ez a gyorssegély 3.000 és 15.000 forint közötti egyszeri készpénzes kifizetést jelent, amelynek 80 százalékát a kormány téríti meg.

A miniszterelnök kitért arra, hogy az ár- és belvízzel borított területeken gazdálkodók számára is kifizethetők lesznek a területalapú támogatások.

A gazdákat eddig kellemetlenül érintette, hogy az európai uniós főszabály szerint csak művelt területekre lehet megkapni ezeket a támogatásokat, elöntött területekre nem.

"Ehhez jogszabály-változtatás kell, amelynek folyamatát a kormány elindította" - tette hozzá a miniszterelnök.

A kormány 40 milliárd forintos rekonstrukciós hitelprogramot indít az árvízzel érintett gazdálkodó szervezetek, önkormányzatok és természetes személyek megsegítésére.

"A hitel 25 éves lejáratú, kedvezményes kamatú. A hitel három éves türelmi idővel vehető igénybe, a kormány árfolyam-garanciát is biztosít" - mondta a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc szólt arról, hogy a kormány a vis maior keret terhére a 70 százalékos mértékben nyújtható támogatás mértékét 90 százalékra emeli.

Megemlítette, hogy ez a támogatás felhasználható például a Visegrádon az átszivárgás miatt felszakadt út helyreállítására.

Mint elhangzott: a közmunka-programban foglalkoztatott 25 ezer emberből 20 ezret ár- és belvízvédelmi feladatokra irányítanak át.

A közhasznú munkára fordítható 11 milliárd forintos forrást az érintett önkormányzatok haladéktalanul igénybe vehetik.

Az árvízvédelmi cselekvési program részeként a kormány hatezer katonát, ezer hivatásos önkormányzati tűzoltót, ötezer rendőrt rendel a kárhelyszínekre; szállítási járműveket csoportosít át az árvízzel sújtott településekre; az árvíz által érintett települések pedig partner önkormányzatok választhatnak a közvetlen segítségnyújtásra.

A pedagógusok ügyeleti rendszerben biztosítják az érintett területeken élő gyermekek felügyeletét; a Magyar Posta Zrt. az elzárt településeken biztosítja a postai szolgáltatásokat, a nyugdíjak és a segélyek kifizetését.

Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy az európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter ma tájékoztatja az Európai Bizottságot a magyarországi árvízhelyzetről, és bejelenti igényét a rendelkezésre álló uniós szolidaritási alapból elérhető támogatásra.

A miniszterelnök közölte: a nem, vagy nehezen megközelíthető településeken új szavazóköri szavazóhelyiségeket jelölnek ki az április 9-ei parlamenti választásra.

"Azok, akik az árvízzel érintett területeken, lakóhelyüktől távol dolgoznak és emiatt a szavazás napján sem tudnak otthon lenni, pénteken 16 óráig kérhetnek igazolást arra, hogy más helyen szavazhassanak" - tette hozzá Gyurcsány Ferenc.