eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Donald Trump már készülhet a Fehér Házba? Magyarics Tamás, Inforádió, Aréna

2024.03.06. 17:40
A műsor támogatója a HOLD - Nem csak vagyont, kockázatot is kezelünk, 1994 óta.

Mit jelent a szuperkedd, mi a lényege? Most már egyértelmű, hogy novemberben ismét Trump-Biden összecsapás lesz? Trump egyetlen kihívója is visszalép, Nikki Haley kiszáll az előválasztási versenyből. Számít, hogy Haley beállt-e a volt elnök mögé, vagy sem? Ki a legfőbb esélyes a republikánus alelnökjelölti székre? Meddig kell bejelenteni?
Ki dönt az alelnökjelölt személyéről? Mi alapján választ: olyan embert vesz maga mellé, aki az ő elnökségét segítheti, vagy olyat, aki később az utódja lehet? Mennyire van szabad keze a jelöltnek, illetve az aspiránsnak az alelnök személyének kiválasztásában? Mennyire szól bele a republikánus vezetés, vagy a legnagyobb támogatók? Mennyire jellemző, hogy a szuperkedd után az éppen ellenzékben lévő elnökjelölt-aspiráns egyedül maradjon? Mi olvasható ki a republikánus eredményekből - Trump két államot veszített el eddig, az egyiket, Vermontot a szuperkedden. Ettől kezdve miről szól a republikánus előválasztás, teljesen formalitássá válik? Trump a most elmondott győzelmi beszéde is elsősorban demokrata ellenfeléről, és nem pártbeli kihívóról szólt, mintha már a jelölti kampányt folytatná...
Mitől kell Trumpnak tartania, másként kérdezve hol a legszűkebb a támogatottsága? Trump ellen négy büntetőeljárás van jelenleg folyamatban - ezek mennyire befolyásolhatják a választást, egy esetleges hivatalba lépést, vagy az utána megkezdett elnöki ciklust? Országos szinten mekkora a két jelölt-aspiráns támogatottságának? Egyre többször foglalkoznak a nemzetközi sajtóban is Biden teherbíró képességével, szellemi frissességével - a jelenlegi elnök a választás hónapjában lesz 82 esztendős, Trump akkor még csak 78 éves lesz... Egy most publikált felmérés szerint az amerikaiak 45 százaléka szerint Biden életkora akkora porblémát jelent, hogy nem képes ellátni elnöki feladatait. A Bidentől elforduló szavazók Trump felé fordulhatnak? A demokrata oldalon hogyan zajlik az előválasztás, egyáltalán milyen kihívói vannak Biden elnöknek? Milyen következetések vonhatók le a demokrata oldalon az előválasztási eredményekből? Egyáltalán érdemes azokat elemezni? Kik adják Biden szavazóbázisát? Biden közel a hivatalos jelöltséghez, 3924-ből 1968 kell, neki már majdnem 1800 van, de mit jelentenek az el nem kötelezett (uncommitted) delegáltak, miben számít az ő arányuk? Van olyan állam, ahol csak a voksok 90 százalékát kapta - ez korábban is jellemző volt? A hivatalban lévő elnök alelnök jelöltje minden esetben a hivatalban lévő helyettese? Amennyiben Biden visszalépne a jelöltségtől, ki dönt arról, hogy ki lép a helyébe? Mi lesz a delegáltak mandátumával? Meddig és hogyan cserélhető le egy jelölt? Oldaltól függetlenül hogy nézne ki a novemberi választás, ha akár Republikánus, akár Demokrata részről változtatnának? És abban az esetben, ha a választás után, de a januári beiktatás előtt lenne szükség a megválasztott államfő pótlására? Amennyiben még a nyáron kellene pótolni az elnököt, akkor is az alelnök lépne hivatalba? Hova mehetnek majd a protest szavazatok? Előfordulhat, hogy a korábban látottakhoz képest jóval több voks érkezik egy harmadik jelöltre?

Magyarics Tamás külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora az InfoRádió Aréna című műsorában 2024.03.06-án. Podcast.

×
×
×