eur:
392.95
usd:
362.2
bux:
65824.35
2024. február 29. csütörtök Elemér
Javier Milei új argentin elnök beszédet mond beiktatási ünnepségén Buenos Airesben 2023. december 10-én. Milei, A Szabadság Előretör nevű párt jelöltjeként győzött az argentin elnökválasztás novemberi második fordulójában.
Nyitókép: MTI/EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

Argentína "sokkolására" készül az ország új elnöke

Argentína számára kikerülhetetlen a gazdasági sokkterápia – erre figyelmeztetett Javier Milei. Az új elnök vasárnap lépett hivatalba és jelezte, hogy a közel 200%-os infláció felé tartó ország gazdaságát csak egy fájdalmas pénzügyi sokkal lehet talpra állítani.

"Nincs alternatívája a sokkszerű kiigazításnak" - mondta az új argentin elnök a kongresszus lépcsőjén, hívei éljenzésének közepette. Az összegyűltek annak ellenére éltették, hogy Milei azt mondta: a gazdaság rövid távon vissza fog esni. "Nincs pénz" – idézte szavait a Reuters. Az 53 éves egykori tévés kommentátor, aki a riválisai, Kína és a pápa elleni kirohanásaival vált híressé, a peronista Alberto Fernandezt váltja, akinek kormánya képtelen volt megfékezni az árak emelkedését. "A leköszönő kormány a hiperinfláció felé vezető úton hagyott minket" - mondta Milei. "Mindent meg fogunk tenni, hogy elkerüljük ezt a katasztrófát".

Bár a beszéd kevés konkrétumot tartalmazott, az új elnök elmondta: a legfontosabb lépések közé tartozik egy olyan költségvetési kiigazítás, ami az ország GDP-je 5 százalékának felel meg. A korrekciót olyan megszorítások révén hajtják végre, amelyek "az államot és nem a magánszektort" fogják terhelni.

A politikai eliten kívülről érkezett Milei nagy kockázatot jelent Argentína számára: az éles kiadáscsökkentéseket tartalmazó sokkterápiás gazdasági tervét jól fogadták a befektetők, és az stabilizálhatja a megingott gazdaságot, de azzal a kockázattal jár, hogy még több embert taszít a nélkülözésbe, akiknek több mint kétötöde már most is szegénységben él – teszi hozzá a Reuters.

A választók azonban úgy döntöttek: hajlandók kockáztatni Milei radikális pénzügyi terveivel, amelyek között szerepel

a központi bank bezárása és a dollár bevezetése.

"Ő az utolsó reményünk" - mondta egy 72 éves orvos a Reutersnek, aki a "haszontalan és alkalmatlan" kormányokat okolta az évek óta tartó gazdasági válságok miatt

A feladatok hatalmasak – írja a Reuters. Argentína nettó devizatartalékai a becslések szerint 10 milliárd dolláros mínuszban vannak, az éves infláció 143 százalékos és növekszik, küszöbön áll a gazdasági visszaesés és a tőkekontroll eltorzítja az árfolyamot.

Argentína évtizedek óta a gyors növekedést és a pénzügyi összeomlást magukban foglaló ciklusokon megy keresztül. A visszatérő pénzügyi hiány finanszírozására szolgáló pénznyomtatás csak tovább szította az inflációt és gyengítette a peso árfolyamát. Ez az elmúlt években tovább romlott, mivel a tartalékok egyre fogytak.

Ha nem fékezik meg, az infláció elérheti az évi 15 000 százalékot

- figyelmeztetett beszédében Milei, aki ígéretet tett arra, hogy "foggal-körömmel harcolni" fog a pénzromlás leállításáért. Emellett azt mondta „egy 100 milliárd dolláros adósságbomba" fenyegeti Argentínát, amelynek meg kell hosszabbítani az IMF-fel kötött hitelszerződést.

A piacok és a választók megnyugvással vették tudomásul, hogy Milei az utóbbi időben mérsékelte a hangnemét, ami azt jelenti, hogy radikálisabb terveibe valószínűleg nem vág bele.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.29. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa
Átszakadt a frontvonal nyugaton, nyomul előre az orosz hadsereg - Híreink az ukrajnai frontról csütörtökön

Átszakadt a frontvonal nyugaton, nyomul előre az orosz hadsereg - Híreink az ukrajnai frontról csütörtökön

Egyelőre nem hivatalos jelentések szerint az orosz haderő tovább tudott menni Avgyijivkától nyugatra: egy nap alatt három kisebb faluba is betörtek. Közben ukrán jelentések szerint ellentámadás volt Krasznohorivkánál, sikerült az oroszokat teljesen kitolni a településről. Közben komoly aggályok merültek fel azzal kapcsolatosan, hogy az orosz haderő Moldovában készül katonai akcióra. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×