eur:
389.15
usd:
362.88
bux:
67977.72
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Javier Milei új argentin elnök beszédet mond beiktatási ünnepségén Buenos Airesben 2023. december 10-én. Milei, A Szabadság Előretör nevű párt jelöltjeként győzött az argentin elnökválasztás novemberi második fordulójában.
Nyitókép: MTI/EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

Argentína "sokkolására" készül az ország új elnöke

Argentína számára kikerülhetetlen a gazdasági sokkterápia – erre figyelmeztetett Javier Milei. Az új elnök vasárnap lépett hivatalba és jelezte, hogy a közel 200%-os infláció felé tartó ország gazdaságát csak egy fájdalmas pénzügyi sokkal lehet talpra állítani.

"Nincs alternatívája a sokkszerű kiigazításnak" - mondta az új argentin elnök a kongresszus lépcsőjén, hívei éljenzésének közepette. Az összegyűltek annak ellenére éltették, hogy Milei azt mondta: a gazdaság rövid távon vissza fog esni. "Nincs pénz" – idézte szavait a Reuters. Az 53 éves egykori tévés kommentátor, aki a riválisai, Kína és a pápa elleni kirohanásaival vált híressé, a peronista Alberto Fernandezt váltja, akinek kormánya képtelen volt megfékezni az árak emelkedését. "A leköszönő kormány a hiperinfláció felé vezető úton hagyott minket" - mondta Milei. "Mindent meg fogunk tenni, hogy elkerüljük ezt a katasztrófát".

Bár a beszéd kevés konkrétumot tartalmazott, az új elnök elmondta: a legfontosabb lépések közé tartozik egy olyan költségvetési kiigazítás, ami az ország GDP-je 5 százalékának felel meg. A korrekciót olyan megszorítások révén hajtják végre, amelyek "az államot és nem a magánszektort" fogják terhelni.

A politikai eliten kívülről érkezett Milei nagy kockázatot jelent Argentína számára: az éles kiadáscsökkentéseket tartalmazó sokkterápiás gazdasági tervét jól fogadták a befektetők, és az stabilizálhatja a megingott gazdaságot, de azzal a kockázattal jár, hogy még több embert taszít a nélkülözésbe, akiknek több mint kétötöde már most is szegénységben él – teszi hozzá a Reuters.

A választók azonban úgy döntöttek: hajlandók kockáztatni Milei radikális pénzügyi terveivel, amelyek között szerepel

a központi bank bezárása és a dollár bevezetése.

"Ő az utolsó reményünk" - mondta egy 72 éves orvos a Reutersnek, aki a "haszontalan és alkalmatlan" kormányokat okolta az évek óta tartó gazdasági válságok miatt

A feladatok hatalmasak – írja a Reuters. Argentína nettó devizatartalékai a becslések szerint 10 milliárd dolláros mínuszban vannak, az éves infláció 143 százalékos és növekszik, küszöbön áll a gazdasági visszaesés és a tőkekontroll eltorzítja az árfolyamot.

Argentína évtizedek óta a gyors növekedést és a pénzügyi összeomlást magukban foglaló ciklusokon megy keresztül. A visszatérő pénzügyi hiány finanszírozására szolgáló pénznyomtatás csak tovább szította az inflációt és gyengítette a peso árfolyamát. Ez az elmúlt években tovább romlott, mivel a tartalékok egyre fogytak.

Ha nem fékezik meg, az infláció elérheti az évi 15 000 százalékot

- figyelmeztetett beszédében Milei, aki ígéretet tett arra, hogy "foggal-körömmel harcolni" fog a pénzromlás leállításáért. Emellett azt mondta „egy 100 milliárd dolláros adósságbomba" fenyegeti Argentínát, amelynek meg kell hosszabbítani az IMF-fel kötött hitelszerződést.

A piacok és a választók megnyugvással vették tudomásul, hogy Milei az utóbbi időben mérsékelte a hangnemét, ami azt jelenti, hogy radikálisabb terveibe valószínűleg nem vág bele.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×