eur:
393.99
usd:
356.47
bux:
72592.55
2024. szeptember 4. szerda Rozália
Nyitókép: RMS Titanic Inc.

Újabb felfedezés a Titanic roncsánál - videó

A Jack és Rose filmbeli ikonikus jelenetéből közismert hajóorr korlátja már részben leesett, a roncs egyre jobban pusztul a szerencsétlenség óta eltelt több mint 100 óta.

A rekeszes hajótörzse miatt elsüllyeszthetetlennek tartott Titanic óceánjáró luxusgőzös 1912 áprilisában, első útján süllyedt el, miután nekiütközött egy jéghegynek. 1500 ember vesztette életét.

A hajóval kapcsolatos ügyeket intéző, annak állapotát figyelemmel kísérő RMS Titanic Inc. cég idén újabb expedíciót szervezett a roncshoz. A 2300 méter mélyen fekvő hajótest részeit fokozatosan legyőzi a tenger. A fémszerkezet elrozsdállik és pusztítják a mikrobák. Az már egy 2019-es expedíción is látható volt, hogy a hajó tiszti szállásának jobb oldala összeomlott. Az idén július-augusztusban készült videó tanúsága szerint azóta az orrkorlát egy 4,5 méteres része is leesett – ez a 2010-es felvételeken, meggörbülve bár, de még a helyén volt.

Most egy érdekes felfedezést is tettek. 1986-ban Robert Ballard, aki egy évvel korábban rábukkant a hajó roncsára, lefényképezett egy bronzszobrot, a Versailles-i Dianát. Azt nem tudták a szakemberek, hogy ez hol található, és azóta sosem bukkant fel a képeken. Valószínűleg azért, mert a 60 centiméter magas alkotás a tengerfenéken, a törmelék- és üledékbe ágyazódva, arccal a felszín felé hevert – írta a BBC.

Facebook/RMS Titanic Inc.
Facebook/RMS Titanic Inc.

"Olyan volt, mintha egy tűt találnánk a szénakazalban" – mondta a nagy jelentőségű felfedezés kapcsán James Penca Titanic-kutató, a Witness Titanic podcast műsorvezetője.

A szobrot egykor a hajó első osztályának társalgójában helyezték el, központi figurája volt a Titanic legszebb, hihetetlenül részletgazdag helyiségének. A Versailles-i Diana úgy került a hajón kívülre, a törmelékbe, hogy amikor a Titanic elsüllyedt, a társalgónál is felszakadt a hajótest.

Az RMS Titanic rendelkezik a Titanic mentési jogaival, ez az egyetlen cég, amely törvényesen távolíthat el a roncshoz tartozó tárgyakat. Az évek során több ezer tárgyat gyűjtöttek ki a törmelékmezőről, ezekből kiállításokat rendeztek a világ számos pontján. A cég azt tervezi, hogy

2025-ben újabb expedíciót indít a roncshoz, hogy további tárgyakat hozzon a felszínre, köztük a most megtalált bronzszobrot is.

Addig azonban zajlik a két távirányítású jármű (ROV) által a nagy kiterjedésű törmelékmezőn – a kettétört hajótest orra és tatja mintegy 800 méterre fekszik egymástól – nyáron készített több mint kétmillió fotó és 24 órányi nagy felbontású videó feldolgozása. Kategorizálják a leleteket, végül pedig készítenek egy részletes 3D-s digitális modellt. Az ígéretek szerint a következő hónapokban további felvételeket közölnek majd a Titanic jelenlegi állapotáról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.04. szerda, 18:00
Virág Barnabás
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Nagy eséssel indul a nap a tőzsdéken

Nagy eséssel indul a nap a tőzsdéken

Tegnap jelentős mínuszban zártak az amerikai tőzsdék. Az esést a Nasdaq vezette több mint 3 százalékos eséssel, ami elsősorban az Nvidia közel 10 százalékos esésének tudható be. Emellett az is figyelemre méltó, hogy a befektetői félelemindexnek nevezett VIX-index több mint 38 százalékot ugrott meg. Ezt követően nagyobb mínuszokat láthattunk ma reggel az ázsiai tőzsdéken is, a japán Nikkei közel 4 százalékos mínuszban van. A határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján pedig Európa is mínuszban nyithat. A hangulat azt követően kezdett romlani kedden, hogy a Bank of Japan kormányzója benyújtott egy dokumentumot, amely szerint a központi bank folytatja a kamatemelést, emellett ráadásul a félvezető iparból érkező gyenge számok is aggasztják a befektetőket. Utóbbi eredményeként tegnap nem csak az Nvidia, de más chipgyártók, köztük az AMD és az Intel is jelentős mínuszban zárták a napot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×