eur:
396.18
usd:
363.03
bux:
71925.82
2024. augusztus 8. csütörtök László
Blue probiotics bacteria background. Biological concept abstract backdrop
Nyitókép: Marina Dekhnik/Getty Images

Dél-Amerikában létesítenek laboratóriumot magyar tudósok

Dél-Amerika első BSL-4-es, azaz a legmagasabb szintű biobiztonsági laboratóriumának megvalósításában nyújtanak szakmai segítséget a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Virológiai Nemzeti Laboratórium (VNL) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény pénteken.

Az egyetem tájékoztatása szerint a VNL munkatársai tanácsadással és tréninggel segítik az új laboratórium létrejöttét.

A közös munka keretében a brazíliai Centro Nacional de Pesquisa em Energia e Materiais (CNPEM) munkatársai jártak már a PTE szintén BSL-4-es laboratóriumában és egy hosszútávú együttműködés alapjait fektették le a pécsi virológusokkal.

A brazil küldöttség megtekintette a VNL laboratóriumi infrastruktúráját, kiemelten a BSL-4-es facilitást, amely, mint Európa legújabb, legmagasabb biobiztonsági szintű laboratóriuma, számos újítása révén megfelelő fejlesztési alapot biztosít az újonnan létesítendő brazil egységeknek - közölték.

Az együttműködés keretében a brazil és magyar szakemberek hamarosan megkezdik közös kutatásukat, továbbá a PTE virológusai biobiztonsági tanácsadással, a működési rendszer kiépítésével, fejlesztésével járulnak hozzá a Dél-Amerikában hiánypótlónak számító létesítmény létrejöttéhez és biztonságos működéséhez. Mindezeken túl a pécsi laboratóriumban zajlik majd a brazil kutatók oktatása is.

A VNL eddig is több hazai és nemzetközi szervezetnek nyújtott fejlesztéssel, tréninggel kapcsolatos segítséget és szakértői tanácsadást, hiszen a magyar kutatók nemzetközi szinten is elismert biobiztonsági tudással rendelkeznek - írták a közleményben.

Címlapról ajánljuk

Szépségtapasz: háromgólos győzelem a görögök ellen

A magyar női vízilabda-válogatott 12-9-re legyőzte a görögöket, s ezzel jogot szerzett arra, hogy szombaton az ötödik helyért játsszon, az olaszokkal.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.09. péntek, 18:00
Harangi Szabolcs
geológus, egyetemi tanár, az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet igazgatója
Dübörög az ukrán offenzíva Kurszkban, a helyi atomerőmű védelmére készül Moszkva – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Dübörög az ukrán offenzíva Kurszkban, a helyi atomerőmű védelmére készül Moszkva – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Ukrajnából különböző fegyveres alakulatok törtek be Oroszországba, ahol egyelőre tehetetlennek tűnnek az orosz védők a támadás ellen. Életét vesztette Jevgenyij Poddubnyij haditudósító, a Rosszija-1 tévécsatorna munkatársa Szudzsánál – számolt be róla több orosz csatorna és az orosz Állami Duma egyik képviselője is. Rendkívüli állapotot vezettek be Oroszország Kurszk régiójában, tekintettel a kialakult katonai helyzetre. Közben Moszkva a Nemzeti Gárda egységeivel erősítette meg a kurszki atomerőmű védelmét.  Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 8. 06:52
×
×
×
×