eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Nyitókép: Digital Vision/Getty Images

Így okozhat feledékenységet a hamburger

A gyorséttermi ételek hosszú távú memóriazavart okozhatnak a tinédzserekneknél - állítja egy kutatás.

Hosszú távú agykárosodást - konkrétan memóriazavarokat - szenvedhetnek azok a tizenévesek, akik magas zsír- és cukortartalmű gyorséttermi ételeket fogyasztanak - derül ki a Dél-Kaliforniai Egyetem tanulmánya szerint. A kutatók patkányokat etettek magas zsírtartalmű ételekkel, majd egy sor memóriatesztet végeztek rajtuk, és nyomon követték egy olyan neurotranszmitter szintjét, amely a memóriával és a tanulással áll összefüggésben - írja naphire.hu a New York Post cikkére hivatkozva.

A tanulmány az Alzheimer-kórral, a demencia egyik típusával kapcsolatos, a gondolkodásra, a viselkedésre és a memóriára kiható kutatásokat használta fel. Az Alzheimer-kórban szenvedőknél alacsonyabb az acetilkolin nevű agyi neurotranszmitter szintje, amely fontos szerepet játszik az önkéntelen izommozgásban, az ébredésben, a tanulásban és a figyelemben.

A kutatócsoport a zsíros és cukros étrenden élő patkányok acetilkolinszintjét vizsgálta a kontrollcsoportba tartozó patkányokkal összehasonlítva, azáltal, hogy nyomon követte az agyuk reakcióit olyan memóriát tesztelő tevékenységekre, mint például egy új tárgy megtalálása egy másik helyen.

A kontrollcsoportban lévő patkányok képesek voltak felismerni az új tárgyakat, míg a gyorséttermi ételeket fogyasztó csoportban lévő patkányok nem tudtak emlékezni rájuk.

Scott Kanoski, az USC Dornsife College of Letters professzora azt mondta, hogy arra voltak kíváncsiak, hogy az egészségtelen nyugati élelmiszer milyen hatással van az agy serdülőkori fejlődésére, és hogy a hatás visszafordíthatók-e vagy sem. Úgy fogalmazott: "sajnos néhány dolog, ami felnőttkorban talán könnyebben visszafordítható, kevésbé visszafordítható, ha gyermekkorban történik." Ugyanakkor hozzátette, hogy képesek voltak visszafordítani a memóriakárosodást, amikor a patkányoknak olyan gyógyszereket adtak, amelyek az acetilkolint utánozták.

Amikor a gyógyszert az agy memóriát irányító részébe, az úgynevezett hippokampuszba adták, a patkányok memóriája helyreállt. Kanoski közölte: további kutatásokra van szükség annak kiderítésére, hogyan lehet a károsodást gyógyszeres kezelés nélkül visszafordítani.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×