eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Two young women working and used computer, working concept.r
Nyitókép: Watchara Piriyaputtanapun/Getty Images

Laptop- és akkugyilkos szokások - ezeket abba kell hagyni!

A laptopok és notebookok nagy előnye a hordozhatóság, ennek kulcsa pedig az akkumulátor. Csakhogy ez utóbbira is vigyázni kell, különben hamar lerövidíthetjük az élettartamát.

A hordozható elektronikai eszközök akkumulátorának kapacitása nagyban függ attól, hogy hogyan használjuk - írja az Economx.

Például nem tesz jót az energiacellának, ha állandóan töltőn hagyjuk, különösen a régebbi típusú laptopokat

- írja a lap, hangsúlyozva, hogy ezek akkumulátorai képesek a túltöltődésre, így a kapacitáscsökkenésen túl az élettartamuk is csökkenhet.

Az újabb típusú hordozható eszközökre azonban ez már kevésbé jellemző, mivel a gép keretrendszere (firmware), illetve az operációs rendszer védi a felhasználókat ettől, a túltöltéstől már egészen biztosan nem kell tartani. Emellett bizonyos rendszerek optimális töltési rendszert alkalmaznak, azaz miután megtanulták, hogyan és mikor használjuk az eszközt, csak akkor engedik 80 százalék fölé a töltöttségi szintet, ha úgy gondolják, hogy a tulajdonosnak valóban teljes kapacitásra lesz szüksége.

A túl nagy feszültség és túl sok hő mindettől függetlenül továbbra is veszélyforrást jelent, amíg töltőn tartjuk a laptopot.

Mint írják, az akkumulátor kapacitása gyorsabban csökkenésnek indulhat, ha folyamatosan a legmagasabb energiaszinten tartjuk a töltöttséget, illetve ha túl alacsony vagy túl magas feszültségen töltjük.

A Lett szaklap tanácsa szerint a legjobb, amit tehetünk, hogy akár napi szinten lecsatlakoztatjuk a töltőkábelt, valamint ha bekapcsoljuk a gyárilag beépített akkumulátorkímélő megoldásokat. Érdemes lehet továbbá odafigyelni az akkumulátorcellák puffadására is, mivel ha ez előfordul, az azonnali cserét igényel. Ez utóbbiról árulkodhat, ha a laptop hátsó burkolata egyenetlenné válik, vagy ha egyik-másik billentyű nehezen lenyomható, furcsán viselkedik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×