eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Tom Merton/Getty Images

Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

Két, főleg a nátha esetén használt hatóanyaggal van gond. A hatásukat Amerikában és Európában is kutatják.

Az amerikai gyógyszerfelügyelet szeptemberben szájon át hatástalannak minősítettea fenilefrint - írja a hvg.hu.

Helyileg, orrcseppként ugyanakkor továbbra is megfelel. A lap azt írja, hogy ezek után az USA-ban előbb-utóbb betiltják a porban, tablettában való alkalmazását.

Sebők Szilvia, a Semmelweis Egyetem főgyógyszerésze a tudományos elemzés fejlődésével magyarázza azt, hogy erre miért most jöttek rá. Korábban úgy vélték, hogy a szájon át bevett fenilefrin körülbelül 38 százaléka hasznosul. Újabb módszerekkel kimutatták, hogy ez az arány mindössze egy százalék, mivel az anyag túlnyomó része még a hatás kifejtése előtt elbomlik a májban.

A másik szer a pszeudoefedrin. Ezzel az európai gyógyszerhatóság foglalkozik, és ez az ügy komolyabb. Attól tartanak, hogy a szer korábban is ismert (a rendszerint el nem olvasott betegtájékoztatóban most is szereplő) mellékhatásai erősebbek, mint eddig gondolták. A hatás a szív és az agy ereit érinti, és ritka esetekben akár életveszélyes is lehet. Sebők Szilvia szerint az amerikai és az európai eljárás is belátható időn belül befejeződik: feltehető, hogy korlátozzák vagy be is tiltják az érintett hatóanyagok ilyen forgalmazását.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×