eur:
380.67
usd:
349.5
bux:
57878.43
2023. december 1. péntek Elza
Nyitókép: Tom Merton/Getty Images

Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

Két, főleg a nátha esetén használt hatóanyaggal van gond. A hatásukat Amerikában és Európában is kutatják.

Az amerikai gyógyszerfelügyelet szeptemberben szájon át hatástalannak minősítettea fenilefrint - írja a hvg.hu.

Helyileg, orrcseppként ugyanakkor továbbra is megfelel. A lap azt írja, hogy ezek után az USA-ban előbb-utóbb betiltják a porban, tablettában való alkalmazását.

Sebők Szilvia, a Semmelweis Egyetem főgyógyszerésze a tudományos elemzés fejlődésével magyarázza azt, hogy erre miért most jöttek rá. Korábban úgy vélték, hogy a szájon át bevett fenilefrin körülbelül 38 százaléka hasznosul. Újabb módszerekkel kimutatták, hogy ez az arány mindössze egy százalék, mivel az anyag túlnyomó része még a hatás kifejtése előtt elbomlik a májban.

A másik szer a pszeudoefedrin. Ezzel az európai gyógyszerhatóság foglalkozik, és ez az ügy komolyabb. Attól tartanak, hogy a szer korábban is ismert (a rendszerint el nem olvasott betegtájékoztatóban most is szereplő) mellékhatásai erősebbek, mint eddig gondolták. A hatás a szív és az agy ereit érinti, és ritka esetekben akár életveszélyes is lehet. Sebők Szilvia szerint az amerikai és az európai eljárás is belátható időn belül befejeződik: feltehető, hogy korlátozzák vagy be is tiltják az érintett hatóanyagok ilyen forgalmazását.

Címlapról ajánljuk
Fradi-siker: a 98. percben jött el a legszebb pillanat

Fradi-siker: a 98. percben jött el a legszebb pillanat

A Ferencváros 0-1-ről fordított a Csukaricski ellen az Európa Konferencia-ligában, Zachariassen egyenlített, majd Pesics a 98. percben óriási gólt rúgott. A Fradinak az utolsó fordulóban elég a döntetlen a továbbjutáshoz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.01. péntek, 18:00
Turi Attila
a Magyar Művészeti Akadémia elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×