eur:
367.84
usd:
342.17
bux:
49320.70
2023. június 9. péntek Félix
Realistic comet, meteorite, an asteroid in motion burns against the background of outer space. 3d object vector illustration. Bullet burns with fire
Nyitókép: layritten/Getty Images

Ritka csodára bukkantak a Balatonnál

Alig 174 641 kilométer távolságban volt egy kisbolygó, ez csillagászati szempontból nem számít soknak.

Különleges csillagászati jelenséget, egy földközeli kisbolygót sikerült március 25-én, szombaton este lefényképezni a Balaton Csillagvizsgálóból – írja a veol.hu. A hírt Kocsis Antal, a Magyar Csillagászati Egyesület Hold-megfigyelési szakcsoportjának, a balatonfűzfői Balaton Csillagvizsgáló vezetője közölte a portállal.

A 2023 DZ2 nevű égitestet a La Palma-i Csillagvizsgáló munkatársai észlelték elsőként 2023 februárjában. Az objektum 45-100 méter átmérőjű lehet. A kisbolygó egy Föld-közeli aszteroida, és az úgynevezett Apollo-család tagja.

A 2023DZ2 elnevezésű kisbolygó igen közel haladt el a Föld mellett, alig 174 641 kilométer távolságban. Ez a Föld-Hold átlagos távolságának kevesebb, mint a fele.

A gyors látszólagos mozgású űrszikla alacsonyan, alig nyolc fok magasságban látszott, de a derült égnek köszönhetően a Balaton Csillagvizsgáló 100 milliméteres ED-lencsés távcsövével sikerült megörökíteni több felvételen is ezt a ritka alkalmat. Az egyetlen kép 30 másodperc expozícióval készült, melyen jól látható az állócsillagok között hosszú csíkot húzó kisbolygó nyoma.

Az aszteroida most biztonságos távolságban haladt el a Föld mellett, bár a 174 ezer kilométer csillagászati szempontból meglehetősen kis távolságnak számít.

A jelenlegi számítások alapján a kisbolygó legközelebb 2026. március 27-én kerülhet a Föld közelébe, s akkor 1:430-as eséllyel csapódhat be. Pályája alaposabb megismerésével viszont a kockázat bizonyosan csökkenni fog az elkövetkező időszakban.

Címlapról ajánljuk
Operaház, harmadik felvonás: Ókovács Szilveszter a következő öt év terveiről

Operaház, harmadik felvonás: Ókovács Szilveszter a következő öt év terveiről

Az InfoRádió Aréna című műsorának vendégeként a Magyar Állami Operaház régi-új főigazgatója beszélt a nemrég lezárult, hosszúra nyúlt pályázati időszakról, az Operaház távozóiról, a dalszínház és a nemzeti operajátszás jövőjéről illetve az Erkel Színházzal és az Eiffel Műhelyházzal kapcsolatos terveiről is.

Elhunyt az Ablak közismert műsorvezetője

Hetvenkét éves korában csütörtökön elhunyt Bánki Ilona újságíró, a Magyar Televízió egykori kulturális főszerkesztője, az MTVA Kulturális Főszerkesztőségének volt főszerkesztő-helyettese.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×