eur:
392.86
usd:
366.47
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
cute girl measuring her belly with measurement tape at home
Nyitókép: kwanchaichaiudom / Getty

Rettenetes adat jött a magyar elhízásról, és nincs kifogás

Az obezitológus főorvos szerint hiába mutogatunk betegségre, az evés, az alkohol és a mozgásszegény életmód a legtöbb esetben mindent megváltoztat az emberek életében.

Európában a top 3-ban, világszerte top 10-ben vagyunk az elhízás, illetve a túlsúly terén - mondta el a Növekedés.hu portálnak adott interjújában Bedros J. Róbert obezitológiai tanszékvezető, címzetes egyetemi tanár, a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság alapító elnöke, a Dél-budai Centrumkórház-Szent Imre Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

De vannak egyéb lesújtó számok is: a hazai rákos halálozási arány 33 százalékkal magasabb, mint más EU-tagállamban, 2020-ban pedig 10 százalékkal több daganatos beteget diagnosztizáltak.

"Talán nincs is a szervezetnek olyan porcikája, amelyet valamilyen módon ne érintene az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségektől kezdve a 2-es típusú cukorbetegségen át a különböző mozgásszervi- és pszichés problémákig" - mutatott rá a főorvos.

Szerinte nyugodtan kijelenthetjük, hogy hazánkban a túlsúly és az elhízás népbetegség.

"Felnőttkorban együttes előfordulásuk meghaladja a 60 százalékot, azaz

hazánkban a normál súllyal rendelkezők vannak kisebbségben."

Hogy a túlsúlyért mennyire felel a genetika illetve a magyar gasztrohagyományok, arról azt mondta, nincs "egyetlen obez gén", amely az elhízásért felelne.

"Alig száz év alatt viszont drámai változások következtek be az életkörülményeinkben: a nyugati típusú civilizációkban – mint amilyen a magyar is – bőséggel áll rendelkezésre a táplálék, miközben a mozgás egyre inkább háttérbe szorult" - fejtegette.

Szerinte

"a magyar ember szereti a hasát", és a hagyományos nemzeti ételeink sem szenvednek kalóriahiányban.

"Itt igazából mindig a mennyiséggel lehet a baj, hiszen mindent lehet enni, csak mértékkel" - figyelmeztetett.

Ráadásul a magyar ember nemcsak eszik, hanem sajnos iszik is.

"Sokan pedig bele sem gondolnak, hogy milyen sok kalóriát tartalmaznak a szeszes italok, a cukrozott üdítőkről, gyümölcslevekről nem is beszélve" - tette hozzá.

Tisztázta azt is, hogy a közhiedelemmel ellentétben az elhízások döntő többségében nincs hormonális eltérés.

"Sokan már-már reménykednek abban, hogy az elhízás valamilyen betegséghez köthető, hiszen ekkor úgymond vétlenek, nem tehetnek az állapotukról, és majd valamilyen gyógyszertől kvázi magától elmúlik a túlsúly."

Tény ugyanakkor, hogy

az alacsony pajzsmirigyműködés túlsúlyhoz vezethet, de ez csak az esetek töredékénél fordul elő, "és az életmódváltást nem lehet megúszni".

"Szerencsére azt még nem hallottam, hogy valaki pajzsmirigy gyógyszert használna fogyásra, és remélem, nem is jut eszébe, ugyanis ez kifejezetten káros: számos szív- és érrendszeri mellékhatás jelentkezhet, beleértve a súlyos szívritmuszavarokat, szívizominfarktust vagy magas vérnyomást" - mondta még.

Testtömegindex

A testtömegindexét mindenki ki tudja számolni: a testsúlyt el kell osztani a méterben mért magasság négyzetével és 30-tól nevezünk orvosi értelemben valakit elhízottnak. Aki ilyen eredményt kap, annak érdemes beutalót kérni.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Vér tapadhat az Apple termékeihez?

Vér tapadhat az Apple termékeihez?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felszólította az Apple-t: tisztázza, tudatában van-e annak, hogy termékei előállításához felhasznált ásványi anyagok között lehetnek olyanok is, amelyek a konfliktusok sújtotta területekről származnak. A kormány által megbízott nemzetközi jogászcsoport levelet küldött Tim Cooknak és az Apple francia leányvállalatának, amelyben aggodalmukat fejezték ki és válaszokat követeltek arra, hogyan biztosítja az Apple ellátási láncának átláthatóságát egy olyan régióban, ahol több mint 100 fegyveres csoport tevékenykedik - közölte az ABC News.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×