eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Memory loss due to dementia. Senior man losing parts of head  as symbol of decreased mind function.
Nyitókép: SIphotography/Getty Images

Új gyógyszert engedélyeztek, áttörés jöhet az Alzheimer-kór kezelésében

Ez az első új gyógyszer 2013 óta, és az első engedélyezett gyógyszer, amely a betegség lefolyására van hatással.

Áttörést hozhat az Alzheimer-kór kezelésében az a gyógyszer, amelynek a forgalmazására most adott soron kívül engedélyt az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság – számoltak be róla az M1 Híradójában.

Világszerte mintegy 50 millió ember szenved Alzheimerben. A most engedélyezett szer az első, amely bizonyítottan lassítja a kór okozta fokozatos agyi leépülést és demenciát. Azaz

nem a tüneteket kezeli, hanem a betegség előrehaladását lassítja, méghozzá jelentős mértékben, mintegy 27 százalékkal.

Bár nagyon drága, és csak korlátozottan lesz hozzáférhető, a szer meghosszabbíthatja az alzheimeres betegek önálló életét, ha időben kezdik a kezelést.

“Ez egy intravénás immunterápia: az antitestek az agyban felgyülemlett fehérjezárványokat támadják. Ezek a zárványok mérgezőek az agy számára, ezek okozzák az alzheimer-kór kognitív tüneteit és a demenciát is. A gyógyszer ezeket a zárványokat bontja le” - mondta el az összeállításban New York-i Thomas Wisniewski, a Langone Alzheimer Kutatóközpont igazgatója.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×