eur:
394.64
usd:
365.36
bux:
64831.02
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Unsplash.com

Védtelen férfiak, a spermiumokon a nők sem tudnak segíteni

Az elmúlt öt évtizedben egyre csökken a férfiak spermaszáma, az ezredforduló óta pedig drámai a visszaesés.

Egy nemzetközi kutatócsoport szerint a helyzet drámai és az emberiség túlélése forog már kockán: metaanalízisük 53 országban 57 ezer férfitól vett minták alapján készített 223 tanulmány eredményeit elemzi.

Megállapításuk szerint épp olyan mértékben csökken a spermaszáma az ázsiai, afrikai és latin-amerikai férfiaknak, mint amit korábban már ausztrál, észak-amerikai és európai férfiaknál megfigyeltek – írja a Euronews.

A kutatók kiemelik: a spermaszám csökkenése olyan szintet ért el, amely nehezíti a gyermekvállalást, azaz egyre több párnak lesz szükséges orvosi segítségre ahhoz, hogy gyermekük születhessen.

Az emberiség jövője forog kockán

Hagai Levine, a kutatás vezető szerzője úgy fogalmazott, ha ezt a súlyos problémát nem kezeljük, az az emberiség jövőjét teheti kockára.

Levine dán, brazil, spanyol, izraeli és amerikai kutatók részvételével olyan régiókban vizsgálta a spermiumok számának alakulását, amelyeket korábban nem vizsgáltak. Ugyanez a csapat 2017-ben már beszámolt a spermiumok számának riasztó csökkenéséről a nyugati világban.

Újabb közös munkájuk során azt találták, hogy az átlagos spermaszám az egész világon

több mint 50 százalékkal csökkent az elmúlt öt évtizedben.

Az 1973 és 2018 közötti adatok szerint a spermiumok száma évente átlagosan 1,2 százalékkal csökkent, de a 2000 utáni adatok már évente több mint 2,6 százalékos csökkenést mutattak.

"Ez egyszerűen hihetetlen. Magam sem tudtam elhinni" – mondta Levine, hozzátéve, ez olyan globális válság, melyet a klímaválsághoz lehet hasonlítani.

A kutatók szerint a spermiumok száma ugyan tökéletlen mutatója a termékenységnek, de szorosan összefügg a termékenységi esélyekkel. A milliliterenkénti 40-50 milliós érték feletti spermiumszám nem feltétlenül jelenti a fogamzás nagyobb valószínűségét – de ez alatt az érték alatt gyorsan csökken a fogamzás valószínűsége.

"A populáció szintjén az átlagos spermiumszám milliliterenként 104 millióról 49 millióra csökkent,

ez pedig a késleltetett fogamzási idővel rendelkező férfiak arányának jelentős növekedését jelenti" – írják a tanulmány szerzői.

Az okokat nem fedték fel

Azt nem magyarázták meg, miért csökkenhet ilyen drámai ütemben a spermaszám, de arra utaltak, hogy a férfiak spermaszáma összefüggést mutat egészségügyi állapotukkal.

Az eredményt azon a napon tették közzé, melyen a föld népessége átlépte a 8 milliárdos határt: Levine szerint eredményeire mindenkinek figyelnie kellene, függetlenül attól, hogy mit gondolnak azzal kapcsolatosan, hogy kell-e még több embernek születnie a Földre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Mi mozgatja ma a tőzsdéket?

Mi mozgatja ma a tőzsdéket?

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában vegyes, Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma a magyar bérstatisztikákat is megismerjük a KSH jóvoltából, illetve demográfiai statisztikákat is közzétesz a hivatal. A szálláshelyek forgalmát is ismerteti a szervezet. Érkeznek az amerikai folyamatban levő lakáseladások, de ennél fontosabb, hogy az USA-ban az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×