INFORÁDIÓ
2023. január 27. péntek
Angelika

termékenység

csökkenés

sperma

Védtelen férfiak, a spermiumokon a nők sem tudnak segíteni

Védtelen férfiak, a spermiumokon a nők sem tudnak segíteni

Infostart

Az elmúlt öt évtizedben egyre csökken a férfiak spermaszáma, az ezredforduló óta pedig drámai a visszaesés.

Egy nemzetközi kutatócsoport szerint a helyzet drámai és az emberiség túlélése forog már kockán: metaanalízisük 53 országban 57 ezer férfitól vett minták alapján készített 223 tanulmány eredményeit elemzi.

Megállapításuk szerint épp olyan mértékben csökken a spermaszáma az ázsiai, afrikai és latin-amerikai férfiaknak, mint amit korábban már ausztrál, észak-amerikai és európai férfiaknál megfigyeltek – írja a Euronews.

A kutatók kiemelik: a spermaszám csökkenése olyan szintet ért el, amely nehezíti a gyermekvállalást, azaz egyre több párnak lesz szükséges orvosi segítségre ahhoz, hogy gyermekük születhessen.

Az emberiség jövője forog kockán

Hagai Levine, a kutatás vezető szerzője úgy fogalmazott, ha ezt a súlyos problémát nem kezeljük, az az emberiség jövőjét teheti kockára.

Levine dán, brazil, spanyol, izraeli és amerikai kutatók részvételével olyan régiókban vizsgálta a spermiumok számának alakulását, amelyeket korábban nem vizsgáltak. Ugyanez a csapat 2017-ben már beszámolt a spermiumok számának riasztó csökkenéséről a nyugati világban.

Újabb közös munkájuk során azt találták, hogy az átlagos spermaszám az egész világon

több mint 50 százalékkal csökkent az elmúlt öt évtizedben.

Az 1973 és 2018 közötti adatok szerint a spermiumok száma évente átlagosan 1,2 százalékkal csökkent, de a 2000 utáni adatok már évente több mint 2,6 százalékos csökkenést mutattak.

"Ez egyszerűen hihetetlen. Magam sem tudtam elhinni" – mondta Levine, hozzátéve, ez olyan globális válság, melyet a klímaválsághoz lehet hasonlítani.

A kutatók szerint a spermiumok száma ugyan tökéletlen mutatója a termékenységnek, de szorosan összefügg a termékenységi esélyekkel. A milliliterenkénti 40-50 milliós érték feletti spermiumszám nem feltétlenül jelenti a fogamzás nagyobb valószínűségét – de ez alatt az érték alatt gyorsan csökken a fogamzás valószínűsége.

"A populáció szintjén az átlagos spermiumszám milliliterenként 104 millióról 49 millióra csökkent,

ez pedig a késleltetett fogamzási idővel rendelkező férfiak arányának jelentős növekedését jelenti" – írják a tanulmány szerzői.

Az okokat nem fedték fel

Azt nem magyarázták meg, miért csökkenhet ilyen drámai ütemben a spermaszám, de arra utaltak, hogy a férfiak spermaszáma összefüggést mutat egészségügyi állapotukkal.

Az eredményt azon a napon tették közzé, melyen a föld népessége átlépte a 8 milliárdos határt: Levine szerint eredményeire mindenkinek figyelnie kellene, függetlenül attól, hogy mit gondolnak azzal kapcsolatosan, hogy kell-e még több embernek születnie a Földre.

Nyitókép: Unsplash.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018