eur:
389.41
usd:
363.37
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay.com

Hiba lehet antidepresszánst szedni – állítják kutatók

Több, depresszió kezelésére alkalmazott gyógyszer azért lehet hatástalan egy friss elemzés szerint, mert nem az állapot valódi kiváltó okát kezeli.

Tévesen tarthatjuk a kémiai egyensúly hiányát a depresszió okának: több, korábban végzett tanulmány összehasonlító analízise alapján úgy tűnik, a teória nem állja meg a helyét, különösen az alacsony szerotoninszint hibáztatására igaz ez a megállapítás a Sky News cikke szerint.

A szerotonin nevű neurotranszmitter a hangulat és az érzelmek szabályozásában játszik szerepet: a legtöbb antidepresszáns szelektív szerotonin visszavételgátló, melyek az eredeti álláspont szerint a szerotonin abnormálisan alacsony szintjének korrekciója révén hatnak.

A legtöbben tévhitben élhetnek

A University College London (UCL) kutatói által végzett, a Molecular Psychiatry című szaklapban megjelent elemzés azonban azt sugallja, hogy a depressziót valószínűleg nem kémiai egyensúlyhiány okozza, ezáltal a kutatók megkérdőjelezik az antidepresszánsok hatását.

A kutatócsoport szerint az emberek 85-90 százaléka vélekedik úgy, hogy az alacsony szerotoninszint vagy a kémiai egyensúly hiánya áll a depresszió kialakulásának hátterében, ám ez nem igaz,

ezért fontos lenne, hogy az emberek tudomást szerezzenek arról: vannak más kezelési módszerek is.

"Mindig nehéz egy cáfolatot bebizonyítani, de azt hiszem, nyugodtan kijelenthetjük, hogy több évtizeden át végzett, hatalmas mennyiségű kutatás után sincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a depressziót szerotonin-rendellenességek, közte a szerotonin alacsonyabb szintje vagy csökkent aktivitása okozná" – mondta el Joanna Moncrieff, az UCL pszichiátriaprofesszora.

A mellékhatásoktól rengetegen szenvednek

Véleménye szerint a kémiai egyensúlyhiány elméletének népszérűsödésével párhuzamosan megugrott az antidepresszánsok fogyasztása: a szerek mellékhatásaitól nagyon sokan szenvednek. Aki szeretné letenni azokat,

erős elvonási tünetekkel kell, hogy megküzdjön,

mégis egyre több depressziósnak írják fel ezeket a gyógyszereket.

"Úgy véljük, hogy ezt a helyzetet részben az a tévhit idézte elő, hogy a depresszió kémiai egyensúlyhiány miatt van. Legfőbb ideje tájékoztatni a közvéleményt arról, hogy ennek a hiedelemnek nincs tudományos alapja" – fogalmazott Moncrieff.

A szakma szkeptikus

A brit Royal College of Psychiatrists ugyanakkor azt javasolja: aki eddig antidepresszánst szedett, az ne hagyja ezt abba az elemzés hatására.

"Nem javasoljuk senkinek, hogy e felülvizsgálat alapján hagyja abba az antidepresszánsok szedését, és arra biztatunk mindenkit, akinek aggályai vannak a gyógyszerelésével kapcsolatban, hogy forduljon a háziorvosához"

– fogalmazott szóvivőjük.

Allan Young professzor, a Pszichiátriai Intézet Affektív Rendellenességek Központjának igazgatója szerint az antidepresszánsok hatékonyságát klinikai vizsgálatok igazolják: ezeken nem változtat ez a felülvizsgálat.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×